ABD’deki Utah Üniversitesi‘nden araştırmacılar, uzay çöplerini mıknatıslarla toplayacak bir uzay aracı inşa etme önerisinde bulundu.
Eski uzay araçlarının ve uyduların yörüngede oluşturduğu enkaz yığını uzun süredir gökbilimcilerin gündeminde.
NASA’ya göre, şu anda Dünya’nın yörüngesinde boyutu bir top mermisinden büyük olan en az 27 bin parça yer alıyor. Üstelik bunlar halihazırda kullanımda olan uzay araçlarına zarar verebilecek kadar hızlı hareket ediyor.
Örneğin mayısta bir uzay çöpü, Uluslararası Uzay İstasyonu’na çarpmış ve istasyonun bir kolunda delik açmıştı.
Utah Üniversitesi’nden makine mühendisliği profesörü Jake J. Abbott liderliğindeki araştırma ekibi, yörüngedeki enkazı dönen mıknatıslarla yönlendirebilecek bir uzay aracı tasarısı ortaya koydu.
Özel mıknatıs sistemlerinin kullanılacağı bu uzay aracının, parçaları tek tek yakalamaya çalışmaktansa toplu bir şekilde yörüngenin dışına doğru çekmesi planlanıyor.
Bu yöntem sayesinde bilim insanları, uzaydaki başıboş parçaları yörünge dışına itebilmenin yanı sıra atmosfere doğru sürükleyip yanmasını da sağlayabilecek.
Mıknatıslı uzay aracı arızalanan uyduların tamirinde de kullanılabilecek. Örneğin hasar görüp kendi etrafında hızla dönmeye başlayan bir uydu bu mıknatıslarla durdurulabilecek. Bu da uydunun onarımını mümkün kılacak.
Uzay enkazlarının toplanmasıyla ilgili bir sorun da bazı hassas parçaların kırılma ihtimali. Enkazı temizlemekle görevli bir uzay aracının robotik koluyla kavrayacağı nesneler baskıya dayanamayıp parçalanabilir. Bu da yörüngedeki enkazın sayısının artmasıyla sonuçlanabilir.
Ancak Abbott liderliğinde tasarlanan bu mıknatıslar, kolayca kırılabilecek nesnelerin yönlendirilmesine de olanak tanıyabilir.
Araştırmacılar söz konusu mıknatısların hedef cisme daha hafif bir kuvvet uygulayacağını ve hiçbir parçaya zarar vermeyeceğini vurguluyor.
Abbott, “Yapmak istediğimiz şey, nesneleri manipüle etmekti, sadece itmek değil, Dünya’da yaptığınız gibi her yönden manipüle etmekti” diye konuştu.
Kaynak Independent Türkçe / Der.: Çağla Üren