“Özgürlük insanın kendini gerçekleştirebilmesidir” diyorlar, Propaganda Fanzin Kolektifi’nin üyeleri.
Özellikle ilginç kapağı ve görsel tasarımıyla dikkatimizi çeken fanzin aynı zamanda içeriğinde değinmiş olduğu ilginç yazılarıyla da dikkat çekici. Fanzini elimize aldığımızda ve sayfaları çevirmeye başladığımızda yazı başlıklarıda hemen gözümüze takılıveriyor. Kapitalizmin protez evreleri; ütopyalar ve distopyalar yazısı bunlardan bir tanesi.
“Yaratılan evrenler olarak ütopyalar ve distopyalar, var olan gerçekliğin dışında yaşamlar sunmaktadır. Ütopyalar, sistem içerisinde yaşayan insanlara daha güzel, daha mutlu olunabilecek yaşam hayalleri sunar. Ütopik hayaller kuranlar ise, bu mutluluğu yalnızca ‘hayal etmenin özgürlüğü’ ile yaşayabilmektedir.
Kapitalizmin belirlediği sınırlar içerisinde insan yalnızca hayal edebilmenin özgürlüğüne sahiptir.” Sayfaları çevirmeye devam ediyoruz ve bir başka dikkat çekici yazıyla karşılaşıyoruz; “darlanıyorum” yazının başlığı, kulağada hiç yabancı gelmeyen yaz günlerinde sokaklarda bangır bangır çalınan popüler bir şarkının ismi aynı zamanda. Şarkıyı icra eden ise şarkının klibi, kılığı kıyafeti ve ilginç dansıyla Petek Dinçöz.
“Çıkar at acıları
giy hadi cicileri
herşeyi unutturur
İstanbul geceleri”
Yazıda, şarkının sözleriyle anlatılmak istenen yaşamın ve eğlence kültürünün bir yansıması olarak orataya çıkan tüketim anlayışına dem vuruluyor. Sayfaları çevirdikçe “para yaşamı satın alabilir mi?”, “Protez”, “Kapitalizm Entegrasyondur”, başlıklı yazılar dikkatimizi çekmeye devam ediyor.
Propaganda Fanzin’in isiminin neden propaganda olduğunu sorduğumuz da ise; yazılan her yazının ana fikrinin yazının bitiminde tek paragraflık bir propagandaya dönüştürülerek okuyucuya aktarıldığını belirtiyorlar. Propaganda Fanzin özellikle içerdiği yazılarla pek de fanzin formatında gözükmeyen, daha çok bir dergi çalışması gibi. Fanzini çıkaran yedi kişi farklı yaşta ve işlerle meşgul. Onları bir araya getiren şey ise; anti otoriter ve anti kapitalist olmaları. Fanzin’in çıkan ilk sayısıyla beraber tüm yazıların içerisinde yer alan bir blog site açmışlar. İlk sayıları olmakla birlikte belirli bir rutinde çıkmayan Propaganda Fanzin’i Beyoğlu Mephisto, Kadıköy Khalkedon Kitabevleri ve Kadıköy 26A Sahaf’tan edinebilirsiniz. İlginç ve enteresan diyemeden edemeyeceğimiz bu fanzini okumanızı ısrarla tavsiye ederiz.