Kerem Alkin, Küresel Yalaka Yola Çıktı

Divan edebiyatında kaside önemli bir şiir türüdür. Bazı kasideler içerisinde birbiriyle uyumsuz gibi görünen ama birbirini tamamlayan iki bölümü barındırır. Methiye ve fahriye. Methiye bölümünde şair, şiirini sunduğu kişiyi yüceltir. Fahriye bölümündeyse, “bak seni övüyorum, ben de değerli bir şairim” demek ister.

Gazetelerin köşe yazarları methiye dizmek için sıraya girmişler! Manşet yorumlarında ısrarlıca belirttim. Bugünün ana gündemini oluşturan RTE’nin AKP’ye geri dönüşünün farklı vehamelerinin köşe yazarları tarafından kaleme alınacağı aşikardı. Yandaş kalemler, nasıl methiyeler dizsem de diğerlerinden farklı olsunun peşine düşmüşler.

Onlardan birisi Sabah’tan Kerem Alkin. Küresel vizyon yol çıktı diyor. RTE’nin tekrar partiye dönmesiyle bölgesel spektrumdan, küresel bir spektruma geçildi yorumunda bulunuyor. RTE’nin partiye geri dönşünün böyle küresel bir etki yapacağını tahmin edemezdim doğrusu!

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli’yle küresel ekonomi-politikte hem TC’nin hem de RTE’nin yeni roller üstleneceğinden bahsediyor. Eğer RTE’nin siyasi pozisyonuna ilişkin bir durumsa bu, bu hususta bir değişiklik yok. 15 Temmuz’dan bu yana OHAL ile partili yasama-yürütme-yargı olan RTE’nin hareket sınırları aynı, yani yok. Yok eğer, yeni hükümet modeliyle devletin küresel siyasal alandaki hareket kabiliyetine ilişkin bir vurguysa bu, bunda da bir değişiklik yok; değerli yalnızlık oyunu sahnelenmeye devam ediyor.

“Türkiye, Erdoğan’ın liderliğinde, küresel sorunların çözümsüzlüğe mahkûm olmasına sebep olan haksızlıklara, umursamazlıklara, adaletsizliklere karşı güçlü bir mücadeleye soyunuyor.” diye yazmış Alkin. Mevcut sınırlar içindeki adaletsizikleri başarıyla çözmesinin ardından, sıra geldi dünyaya! Şimdiden duyabiliyorum, “Eyy dünya!…”

Bir de hiciv vardır divan edebiyatında. Nabi, bu sanatı en iyi yapanlardandır. Dönemin methiye dizicilerine de, methiye dizilenlerine de bir çift sözü vardır;

Gün gelip eşik önünde el bağlayıp durmuşlardır
Biz başköşede oturup caka satanların nicesini görmüşüz

Ah sesinin güllesine dayanmaz yıkılır
İtibar ülkesinde nice yıkılmaz kaleler görmüşüz