İspanya’da Turizm Karşıtı Eylemler

İspanya’nın  Katalonya ve Bask bölgelerinde anti-kapitalist gruplar turizm karşıtı eylemler gerçekleştiriyor. Bask bölgesinde yer alan San Sebastian şehrinde büyük bir festival olan Semana Grande (Büyük Hafta) sırasında 17 Ağustos tarihinde turizm karşıtı bir protesto düzenlenmesi planlanıyor. Barcelona’da bir turist otobüsünün camlarına “Turizm mahalleleri öldürüyor” sloganı yazılırken, otobüsün de tekerlekleri indirildi. Eylemi Katalonya’da mücadele eden ve kapitalizm karşıtı bir parti olan CUP’a (Halk Birliği) bağlı gençlik hareketi olan Arran Jovent üstlendi. Arran Jovent açıklamasında, eylemlerinin öz savunma amaçlı olduğunu belirterek,  bugünkü turizm modelinin mahalleleri yok ettiğini ve sahillerde görülebileceği gibi ekolojiye zarar verdiğini, coğrafyalarını büyük bir eğlence parkına çevirerek, kendilerini de köle yapmak istediğini” belirtiyor.

Turizm karşıtı eylemlere Bask bölgesinde ise  2013 yılında kurulan ve  ETA tutsakları için de kampanya yapan Ernai gençlik örgütü destek veriyor. Örgüt, San Sebastian’da “Göçmenler Hoşgeldiniz, Turistler Evinize Dönün” sloganlarının olduğu duvar yazılamaları yaptı.

Ernai yaptığı açıklamada, turizm sektöründeki büyüme nedeniyle kiraların arttığını, gençlerin aylık bin euro kazanırken bir apartman dairesinin aylık 800 euroya ya da daha fazlasına kiralandığını vurguladı.