Almanya’da bugün Federal Meclis‘in yeni üyelerini belirlemek üzere seçimler gerçekleştiriliyor. 31 milyon 700 bini kadın ve 29 milyon 800 bini erkek olmak üzere 61 milyon 500 bin kayıtlı seçmen bulunuyor. Göçmen kökenli seçmenlerin sayısı 6 milyon 300 bin. Seçime katılmak için başvuru yapan 63 siyasi partiden 42’si bu seçime girecek.
Bu partilerin 34’ü s eyalet meclisleri için yarışırken, Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi, Hür Demokrat Parti (FDP), Sol Parti ve Almanya İçin Alternatif’in (AfD) yüzde 5 barajını aşarak Federal Meclis’e girmesi bekleniyor.
Seçimde birinci ve ikinci parti olarak sandıktan çıkmasına kesin gözüyle bakılan CDU ile SPD’den ziyade Federal Meclis’e üçüncü olarak girmek isteyen partiler arasında çekişme yaşanması bekleniyor. Anketlere göre, Sol Parti ve ırkçı çizgideki Almanya İçin Alternatif’in (AfD) oy oranları birbirine yaklaşırken, onları Hür Demokrat Parti ve Yeşiller izliyor.
Kamuoyu araştırma enstitüsü Emnid’in son seçim anketine göre AfD’nin oyları iki puan artarak yüzde 11’e çıktı. Tahmini oy oranları Sol Parti’nin yüzde 10, FDP’nin yüzde 9, Yeşillerin ise yüzde 8. Hristiyan Birlik son kamuoyu araştırmasına göre bir puan kaybederek yüzde 36’ya geriledi. SPD’nin tahmini oy oranı ise iki puanlık kayıpla yüzde 22’ye indi.
Bu partiler arasında AfD’nin yükselişi ise Almanya’da tedirginliğe yol açıyor. AfD’nin Federal Meclis’e girmesi halinde “Nazilerin yeniden parlamentoda yer alacağı” değerlendirmeleri yapılıyor. Bu konuda en dikkat çekici yorumu ise Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmeier seçimlere sayılı günler kala “oy vermeyen bir seçmenin, AfD’ye oy veren bir seçmenden” daha iyi olduğunu belirterek yaptı.
Almanya’daki seçimlerde 1 milyon 250 bine yakın Türkiye’li seçmen de oy kullanacak. 61 milyon 500 bin seçmen arasında küçük bir oranı temsil eden bu rakamın seçim sonuçlarını çok fazla etkilemesi beklenmiyor. Yakın bir zamanda TC-Almanya arasındaki gerilim nedeniyle Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye düşmanı” partilere oy vermeme çağrısının ise nasıl bir yankı uyandıracağı merak konusu.
Coğrafyamızda yaşanan toplumsal kutuplaşmanın Almanya’daki seçimlere de yansıması beklenirken, genellikle göçmen politikalarının olumlu olması nedeniyle Türkiye’li seçmenin oy verdiği sol,sosyal demokrat partilerin Erdoğan’ın söz konusu çağrısı nedeniyle oy kaybına uğraması bekleniyor.