Topbaş Gitti Borçlanma Alışkanlığı Belediyeye Miras Kaldı

Cumhurbaşkanı RTE’nin AKP kadrolarına yönelik “metal yorgunluğu” adını vererek estirdiği metal fırtına gereği istifa eden Kadir Topbaş’ın ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni borçlanmalara yelken açtı.

925.000.000 Euro Borçlanma Kararı

Belediye meclisinin aldığı karara göre ihalesi yapılan ve inşaatına başlanan 6 metro hattının finansmanı için 925 Milyon Euro borçlanılacak. Kadir Topbaş’tan boşalan koltuk henüz tartışmalı bir pozisyondayken, yine Kadir Topbaş döneminin en önemli özelliği olan borçlanmanın artarak sürdüğü dikkatlerden kaçmadı.

“Borçsuz bir belediye bıraktım” dedi Ama.. 

Metal Fırtına’da savrularak istifa eden Kadir Topbaş, konuşmasında “Borçsuz bir belediye bıraktım” sözleri ile şaşırtmıştı. Bu sözün şüpheli olması kaçınılmazken CHP’li Tarık Balyalı fırsattan istifade bir araştırma yaparak gazetecilere “İBB’nin 2016 yılı sonunda borcu 10 milyar 120 milyon liraydı. Meclisten 2017 yılından bugüne kadar 2 milyar 900 milyon lira daha borçlanma yetkisi alındı. Borç 13 milyar lirayı buldu ve neredeyse 2017 gelir bütçesine denk” dedi. Yine İBB’nin ocakta yürürlüğe giren 2017 yılı bütçesi İSKİ, İETT ve şirket cirolarıyla birlikte toplam 42 milyar lira olarak belirlendi. İBB’nin kendi bütçesi de 18,5 milyar lira olarak açıklandı ve bütçenin 4.6 milyar lirası iç ve dış borçla denkleştirildi.

Kadir Topbaş’ın Mirası : Borçlanmak

Sayısal verilerin yorumlanması oldukça basit, belediyenin borçlanma geleneği bir miras gibi devredildi. Daha önce köprüleri, oto yolları yaparak üzerinden geçecek araç sayısı ile ilgili şirketlere garantiler verilmişti. Ancak umulan olmayınca İstanbullular hiç geçmediği otoyolların, köprülerin taahhüd bedeli olan milyarları çeşitli vergilerle  ödüyordu. Kadir Topbaş gitti ama bu ücretler ödenmeye devam edeceğe benziyor.