Anarşist Tutsak Bayram Mammadov Açlık Eyleminde

Azerbaycan’da, devleti yöneten Aliyev Hanedanı’nın kurucusu Haydar Aliyev’in heykeline yazılama yaptıkları gerekçesiyle, 10 Mayıs 2016’da gözaltına alındıktan sonra, ağır işkenceler ve düzmece “delillerle” tutuklanan anarşist Bayram Mammadov, 2 ay sonra hapishane koşullarını  ve sistematik işkenceyi neden göstererek açlık eylemine girmişti. Mammadov, hapishane yönetiminin geri adım atması üzerine açlık eylemini sonlandırmıştı.
16 Ekim Pazartesi günü Bayram’ın avukatı Esabali Mustafayev’in yaptığı bilgilendirmeye göre, Bayram “yatağını izni olmadan değiştirdiği” bahane edilerek hücre cezasına çarptırıldı. Bayram’ın Gobustan’a (TC hapishanelerindeki F tipi hapishanelere benzer bir hapishane) gönderilmek için böyle bir uygulamaya maruz bırakıldığını bildiren avukat Mustafayev, Bakü 13 No’lu Hapishanesi’nde bulunan tutsakların daha sonra “Veremli Hapishanesi”ne gönderildiğini vurguladı.
“Veremli Hapishanesi”,  Azerbaycan’da tutsakların en ağır işkencelerden geçtiği hapishanelerden biri olarak tanınıyor. Devletin katledeceği tutsakları, önce bu hapishaenelere gönderdiği ve “veremden öldü” raporu vererek katlettiği bilinen bir gerçek.
Hapishane müdürü Azer Hacıyev ve yardımcısı Elçin Alicanov’un sayısız tehdidine maruz kalan anarşist tutsak Bayram Mammadov, tüm bunları protesto etmek için açlık eylemine başlamış bulunuyor.