Meclis, ‘İşkence’ Önergesini ‘Kaba’ Buldu, Araştırılmasını Reddetti

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın Antalya L Tipi Hapishanesi’nde yaşanan baskılara ilişkin Meclis Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesi “işkence” ifadeleri kaba ve yaralayıcı bulunduğu gerekçesi ile Meclis Başkanlığı tarafından reddedildi

5 Ağustos 2016 tarihinde Antalya Hapishanesi’nde yaşananlara ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Cezaevi İnceleme Komisyonu’nun açıkladığı rapora göre; hapishanede tutsaklara işkence yapıldığı belirtilmiş ve bu işkenceler doktor raporları ile kanıtlanmıştı.

Yayınlanan raporun ardından HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ve 24 milletvekilinin imzası ile Meclis Başkanlığı’na hapishanede hayata geçirilen uygulamaların araştırılması için önerge verildi. Meclis Başkanlığından gönderilen cevapta soru önergelerinde “kaba ve yaralayıcı” ifadeler yer aldığından araştırma yapılmadan soru önergesinin iade edileceği dile getirildi. Söz konusu önergede doktor raporları ile de kanıtlanan işkencenin soru önergesine konu olması Meclis Başkanlığı’nın ret gerekçesi oldu.