İHD Hapishane Komisyonu Üyesi Nihat Göktaş için Basın Açıklaması

Geçtiğimiz hafta 19 Ekim gecesi saat 02.00 civarında evlere yapılan polis baskınları sonucu gözaltına alınan İHD üyesi ve Hapishane Komisyonu gönüllüsü  Nihat Göktaş için İHD İstanbul Şubesi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada, dernek tarafından geçtiğimiz günlerde Göktaş’ın ve diğer gözaltıların durumunu öğrenmek amacıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğ’ne yapılan ziyaretin bilgileri de paylaşıldı. Bilgilendirmede,  ileri derecede wernicke korsakof hastası olan ve ek olarak önemli sağlık sorunları bulunan  Nihat Göktaş’ın gözaltı koşulları nedeniyle sağlık durumunun kötüleştiği belirtildi.

Basın toplantısında okunan açıklamanın tam metni şu şekilde:

Basın açıklaması :

BASINA VE KAMUOYUNA

İHD İSTANBUL ŞUBESİ HAPİSHANE KOMİSYONU ÜYEMİZ NİHAT GÖKTAŞ SERBEST BIRAKILSIN

İnsan hakları savunucularını, hukukçuları, özgür basın çalışanlarını ve giderek bütün muhalefeti susturmaya yönelik baskılar artarak devam ediyor.

19 Ekim gecesi saat 02.00 civarında evlere yapılan baskınlarla gözaltına alınan İHD üyesi ve Hapishane Komisyonu gönüllü aktivisti Nihat Göktaş ve kayıplar komisyonu ile F oturması eylemlerinin sürekli katılımcılarından  Hünkar Hüdayi Yurtsever olmak üzere Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Özlem Gümüştaş, Sezin Uçar; Etkin Haber Ajansı(ETHA) editörü İsminaz Temel, muhabir Havva Cuştan gözaltına alınmıştır. Aynı baskınlarda Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri; Özgen Sadet, Meral Tatar, Onur Binbir, Erkan Kakça, İlhan Aslan, Mehmet Aslan, Mazlum Demirtaş, Ali Haydar Ateş, İsmet Geçer, Sercan Genç ve Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP)’den Ali Düzkün olmak üzere İstanbul Terörle Mücadele operasyonu kapsamında gözaltında tutulmaktadır.

İnsan Hakları Derneği üyesi ve Hapishane Komisyonunun gönüllü aktivisti Nihat Göktaş’ın sağlık durumu gözaltı koşullarına da bağlı olarak hızla kötüleşmektedir. Yapılan gözaltını ve uygulanan kötü muameleyi protesto etmek için evden alındığından itibaren açlık grevine başlayan Nihat Göktaş’ın sağlığından endişe duymaktayız. Çünkü; Nihat Göktaş 1996 ve 2000 Ölüm Orucu direnişçisi, Wernicke-Korsakoff sendromu sonucu vücut bütünlüğünü önemli oranda kaybetmişti. 2000’li yıllardan bugüne, fiziksel, zihinsel ve psikolojik terapilere düzenli olarak katılmıştır. Yaşama yeniden tutunabilmek, yaşamını kolaylaştırmak için yoğun bir çabası olmuş kendi iradesiyle ayakta kalabilmiştir. Bu süreçte İHD, THİV, TOHAV gibi insan hakları kurumlarının desteği ve yardımları olmuş, çalışmalarımızın ilgili bölümü olan Hapishaneler Komisyonunda ve insan hakları mücadelesinde yer almıştır.

Yine bu süreçte 2005 yılında kurulan ve hala çalışmalarını sürdüren,  “Dayanışma Ağı Derneği” çalışmalarında yer alarak aynı süreçteki Wernicke-Korsakoff’lu arkadaşlarıyla “yeniden ayağa kalkmak” ve yaşamı yeniden üretmek, yaşamlarını yaşanabilir hale getirebilmek için kader birliği yapmıştır. Gönüllülük esası üzerinden yürütülen faaliyetlerde bulunarak, sağlık olarak eskisinden daha iyi yaşam kalitesi sağlamada hep örnek olmuştur.
Nihat Göktaş, her daim mütevazı kişiliği, yaşama bağlılığı ve bir o kadar yaşam için ortaya koyduğu irade ile örnek bir insandır. İyi bir insan hakları savunucusu ve işkenceye, hapishane koşullarına karşı duyarlıdır. Çalışmanın öncelliğini bu alanda hasretmiştir. Kendi yaşamını aktif hale getirmek için olağanüstü bir çabası vardır.

Tüm bu yaşananlar muhalif kesimlere dönük tahammülsüzlük aynı zamanda hukuksuzluğun, insan hakları ihlallerinin ve adaletsizliklerin nedeni durumundadır.

Haksız suçlamalarla gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalı, muhalif basına, demokratik örgütlere ve insan hakları savunucularına yönelik baskılara son verilmelidir. Nihat Göktaş’ın arkadaşları ve komisyona gönderdiği sevgi, mücadele ve barış dolu şiirlerini en kısa zamanda yeniden görmek istiyoruz.

NİHAT GÖKTAŞ SERBEST BIRAKILSIN!
İNSANLIK ONURU İŞKENCEYİ YENECEK!

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ HAPİSHANE KOMİSYONU