Efrin Saldırısına Tepkiler

TSK’nin, cihatçı çetelerle dün başlattığı Efrin’e yönelik saldırı, bugün akşam 17:00 sıralarında, F-16 savaş uçaklarıyla hava operasyonlarını da içine aldı. Aynı saatlerde Rusya’nın bölgede bulunan ve asayiş görevi yapan askeri polis birlikleri Efrin’in güneybatısındaki Tel Rıfat’a çekildi. Hava saldırılarına ise tepkiler gecikmedi.

Saldırı sonrası ABD Dışişleri Bakanı hava saldırısı sonrası TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüşerek, bilgi aldı. TC devleti tarafından ironik bir şekilde, barışı simgeleyen “zeytin dalının” adı verildiği saldırıya  Rusya’nın tepkisi de, “Endişeyle karşılıyoruz, itidal çağrısı yapıyoruz” şeklinde oldu. Benzer şekilde Rus senatör Klintseviç, Rusya’nın Suriye’yle diplomatik işbirliği yapacağını ve Birleşmiş Milletler’de TC’nin Efrin’de başlattığı saldırıyı sonlandırmasını talep edeceğini belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı adına yapılan açıklamada ayrıca, TSK  saldırısına “ABD’nin Kürt bölgelerini izole eden provokatif adımları ve Pentagon’un ABD destekli gruplara kontrolsüz bir şekilde silah yardımının” zemin hazırladığı savunuldu.

Almanya’da ise TSK saldırısına karşı eylem düzenlendi.

TC  devletinin Astana-Soçi ortaklarından İran da saldırıya temkinli yaklaşım sergileyen devletler arasındaydı. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabir Ensari basına şu değerlendirmelerde bulundu: “Herhangi bir kara harekatı kongreyi olumlu veya olumsuz olarak etkileyebilir. Suriye’deki ateşkesin garantör ülkelerinin (Rusya, Türkiye ve İran) böyle bir şeyin olmaması için harekete geçeceklerini umarız.”

Suriye’den ise saldırıya yönelik sert tepki ifadeleri vardı. Dışişleri yetkilileri  ‘Uluslararası toplumu Türkiye’nin saldırısını kınamaya ve Türkiye’yi hemen durdurmaya çağırıyoruz” sözlerini kullanırken, Türkiye’nin Suriye’yi bilgilendirdik açıklaması yalanlandı.

Dünya basınında da Efrin saldırısına yönelik tepkiler vardı. Die Welt gazetesi “Türkiye’nin Suriyeye gerçekleştiği kara harekatı ‘fiilen’ başlamıştır” başlığıyla verdiği haberde “Erdoğan’ın Türk panzerleri ve ağır silahlarının yer aldığı ve Kürt yerleşim bölgesi Efrin’e yapılan operasyonu başlattığı” ifadelerine yer verdi. Welt haberde bu saldırının TC ve ABD ilişkilerindeki gerilimi artırabileceğini yorumladı.

Zeit gazetesi ise saldırıyı “Erdoğan Suriye Kürtlerine karşı kara harekatı başlattı” başlığıyla verdi. Haberde “Türkiye Suriyeli Kürt milis grubu YPG’ye karşı kara harekatı başlattı. ABD Ankara’yı askeri bir harekat yapmaması konusunda uyarmıştı.” yorumunu yaptı.

Deutsche Welle de “Erdoğan: Kara harekatı ‘fiilen’ başlamıştır” başlığıyla saldırıya ilişkin bir haber geçti. Haberde TSK’nin ağır silahlarla Suriye’nin kuzeyindeki Kürt milis grubu YPG’ye saldırdığına dikkat çekildi ve “Şimdi aynı zamanda kara birlikleri de Efrin yerleşim bölgesine giriyor. Türkiye Cumhurbaşkanı çok riskli bir askeri harekatı onayladı” denildi.

Stern Gazetesi de  “Türkiye Suriye’nin kuzeyine askeri harekat başlattı” başlığıyla verdiği haberde “Türk ordusu basında yer alan haberlere göre Suriye’nin kuzeyindeki Kürt yerleşim bölgesine karşı savaş başlattı. Harekat Ankara, Washington ve Moskova ilişkilerini zedeleyebilir” ifadelerini kullandı.