Putin-Esad Görüşmesinde Konuşulanlar

 

 

Putin ile Esad beklenmedik bir şekilde Soçi’de bir araya geldi.

Putin ile Esad,  21 Aralık 2017’de, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi öncesi yine Soçi’de bir araya gelmişti.

Görüşmede Putin, “Suriye ordusunun terörle mücadeledeki önemli zaferler ve başarı ve politik sürecin daha aktif aşamaya geçişi ile ilgili olarak yabancı silahlı güçlerin Suriye topraklarından çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Teröristler, Suriye’nin kilit önemdeki noktalarında silah bıraktı. Bu, Suriye’nin altyapısını eski hale getirme, teröristleri başkent Şam’dan uzaklaştırma, başkent yakınlarında faaliyetini neredeyse tamamen sonlandırma fırsatını yarattı.” ifadelerini kullandı.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Kremlin sözcüsü Peskov, “Suriye Devlet Başkanı, Suriye Anayasası üzerinde çalışması gereken anayasa komitesinin oluşturulması için kendi temsilcilerini, Suriye heyetinin kendi kısmını gönderme kararını aldı. Onlar, Birleşmiş Milletler’e gönderilecek, zira bu çalışmalar Cenevre süreci temelinde yapılıyor” diye ekledi.

Peskov, “Oldukça kapsamlı görüşme gerçekleşti. Rusya Devlet Başkanı, Suriye hükümet ordusunun terörist oluşumlara karşı elde ettiği önemli başarılara vurgu yaptı ve bundan dolayı Esad’ı kutladı. Suriye’de tam kapsamlı politik sürecin yeniden başlaması için ek koşulların oluşturulması gerektiği vurgulandı” ifadelerini kullandı.