Bugün Gezi Direnişi’nin 5’nci yıldönümü…
27 Mayıs 2013 tarihinde, Gezi Parkı’na gelen dozerler parkın bir duvarını yıkıp beş ağacı kesti. İş makinelerini engelleyen direnişçiler parkta çadır kurup nöbet tuttu. Ertesi sabah direniş daha da büyüdü ve alandaki insan sayısı katlanarak arttı. Yıkım için gelen ekip direnişçilerin kararlılığıyla geri gönderildi.
Polis 29 Mayıs sabahında parkta bulunanlara cop ve biber gazıyla saldırdı, çadırları yaktı. Parka elektrik sağlayan jenaratör kapatıldı. İş makinelerinin ağaçları kesmesi bir kez daha engellendi. Aynı gün pek çok kişi Gezi’ye gelmeye devam ediyordu. Yakılan çadırların ve sökülen ağaçların yerine yenileri dikildi; halay çekildi, horona duruldu.
30 Mayıs sabaha karşı bazı milletvekillerinin gerçekleştirdiği basın açıklaması sırasında polis tekrar saldırdı ve Gezi Parkı bariyerlerle kapatıldı.
Saldırılara karşı Divan Otel önünde basın açıklaması gerçekleştirildiği sırada polis tekrar saldırdı. Gezi’deki direniş Sendikalar, örgütler ve sanatçıların katılımıyla büyüdü. Gezi Parkı’na ulaşmak isteyenler pek çok noktada polisle çatıştı.
31 Mayıs’ta eylemler pek çok şehre yayıldı. Polis saldırılarında yüzlerce kişi yaralandı.
Polis,ve faşist saldırılarında; Abdullah Cömert, Ahmet Atakan, Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan, Ethem Sarısülük, Medeni Yıldırım ve Mehmet Ayvalıtaş yaşamlarını yitirdi.
Mehmet Ayvalıtaş: 2 Haziran gecesi Gezi için katıldığı otoyol kapatma eylemi sırasında kalabalığa dalan bir aracın sürücüsü tarafından katledildi.
Abdullah Cömert: Hatay’da gerçekleştirilen eylemler sırasında polisin yakın mesafeden kafasına gaz kapsülü fırlatması sonucunda 3 Haziran’da katledildi.
Ethem Sarısülük: 1 Haziran’da Ankara’da gerçekleşen eylemler sırasında polis Ahmet Şahbaz’ın kafasına silah sıktığı Ethem, 14 gün boyunca direndi ve 14 Haziran’da yaşamını yitirdi.
Medeni Yıldırım: Lice’de yapımına başlanan karakola karşı düzenlenen eylemler sırasında polisin açtığı ateş sonucunda 28 Haziran’da yaşamını yitirdi.
Ali İsmail Korkmaz: 2 Haziran’da Eskişehir’de polis saldırısı sonrası ara sokağa çekilen Ali İsmail burada sivil görünümlü faşistler ve polis tarafından saldırıya uğradı. Tedavi olmak için hastaneye gittiğinde kabul edilmedi. Daha sonra beyin kanaması geçiren Ali İsmail 40 gün boyunca komada kaldı ve 30 Temmuz’da yaşamını yitirdi.
Ahmet Atakan: Antakya’da ODTÜ ile dayanışma eylemlerine katılan Ahmet Atakan polisin attığı gaz fişeğinin kafasına isabet etmesinden sonra 10 Eylül akşamı yaşamını yitirdi.
Berkin Elvan: 16 Haziran’da Okmeydanı’daki evinden ekmek almaya çıktığı sırada polisin kafasına gaz fişeği atması sebebiyle 269 gün komada kaldı. 11 Mart 2014’de yaşamını yitirdi.