Çinli Bilimciler Şimdiye Kadar Bulunan Lityum Açısından En Zengin Yıldızı Keşfettiler

Çinli gökbilimciler, evrenin oluşumuna dair önemli bilgiler edinilmesini sağlayacak bir dev-yıldız keşfetti.

TYC 429-2097-1 olarak kodlanan bu yıldız, normal bir yıldızdan yaklaşık 3 bin kat daha fazla lityum içeriyor. Dünyadan 4 bin 500 ışık yılı uzaklıkta bulunan Ophiuchus Takımyıldızı dolaylarında bulunan yıldız, aynı zamanda Güneş’ten 1,5 kat daha yoğun bir kütleye de sahip.

Yıldız, Çin- Ulusal Uzay Gözlemevi’nde (NAOC) çalışan bir araştırma takımı tarafından özel bir teleskop kullanılarak keşfedildi. Geniş bölge taraması yapabilen ve “LAMOST” adı verilen bu teleskop aynı anda yaklaşık 4 bin gök cismini gözlemleyebiliyor.

Peki Lityum Zengini TYC 429-2097-1 Neden Önem Arz Ediyor?

Akrep Takımyıldızı’nda bulunan Messier-4 Yıldız Kümesi, Lityum açısından zengin sayılabilecek yıldızlar barındırıyor. Ancak bunların hiçbiri dev-yıldız değil.

Lityum, Hidrojen ve Helyum ile beraber, Big Bang’i tetikleyen 3 ana elementten biri olarak görülüyor. Bu elementlerin uzayda bol miktarda bulunması Big Ban için en büyük kanıt olarak görülüyor.

Lityum her ne kadar bol olsa da, Lityum açısından zengin dev-yıldız o kadar çok bulunmuyor. Son 30 yılda yalnızca bir kaç tane bulunmuş olması bu çalışmayı hayli zorlayıcı kılıyor.