ABD Central Florida Üniversitesi’nde çalışan gökbilimci Philip Metzger ve meslektaşları, 2006 yılında gezegen unvanı elinden alınan Pluton’un bu ünvanı geri almasını istiyorlar.
Bilimciler, Plüton’un gezegenlikten çıkartılmasının sebebinin geçerli olmadığını dile getiriyorlar.
Uluslararası Astronomi Birliği, 2006 yılında bir gök cisminin gezegen olarak anılabilmesi için kendi yörüngesindeki en güçlü yer çekimine sahip olan gök cismi olması gerektiğini söylediler. Plüton ise, komşu gezegen Neptün’ün çekim alanından etkilendiği için yeni konulan bu kategorizasyona giremeyerek gezegenlikten çıkartılıp “cüce gezegen” sınıfına sokuldu.
Bilimci Philip Metzger ve meslektaşlarının, Icarus bilim dergisinde yayınladıkları bir makaleye göre UAB’nin bu kuralı bilimsel araştırma literatüründe çok fazla desteklenmemiş.
200 yıllık literatürü inceleyen bilimciler UAB’nin metodunu kullanan tek makalenin, 1802 yılında yanlış bir akıl yürütmeyle yazılmış bir makale olduğunu söylediler.
Metzger, Satürn ve Jüpiter’in uydularının bile Galileo’dan beri, gezegen bilimciler tarafından “gezegen” olarak tanımlandığını söyledi.
Philip Metzer, UAB’nin tanımına göre, gezegen biliminin temel araştırma nesnesi olan gezegen kavramının, kimsenin daha önce kullanmadığı bir çerçevede anlaşılması gerekiyor. Bu durumda Güneş Sistemi’ndeki en karmaşık ve ilginç gezegenlerinden biri araştırma dışında kalıyor. Plüton, Mars’tan daha dinamik ve canlıdır, Dünya’dan sonra en karmaşık jeolojiye sahip gezegendir” ifadelerini kullandı.