YSK Kararı Sonrası Tepkiler

YSK’nin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal ederek, Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını elinden alması sonrası Türkiye’de, var olan ekonomik kriz ve siyasi açmazların yanına yeni bir politik kriz eklendi. Karar sonrası ilk tepkiyi İstanbul’da sokaklar gösterdi. Akşam saatlerinden itibaren önce onlu, yüzlü sayılarda başlayan eylemler gece yarısına değin binlerle ifade edilen rakamlarla devam etti.

İlerleyen saatlerde siyasi parti liderleri tepkilerini gösterdi. İyi Parti  Başkanlık Divanı toplantısı sonrası genel başkan Meral Akşener şu açıklamada bulundu: “6 Mayıs 2019’u unutmayın. Bu tarih, milletimizin iradesinin çiğnendiği tarihtir. Bu tarih, demokrasi geleneğinin ezildiği tarihtir. Bu tarih dünyaya rezil edildiğimiz tarihtir. “Üniformalı darbe günlerini bile geride bırakan bu sivil darbenin hedefi ve mağduru, hangi partiye oy vermiş olursa olsun, aziz milletimizin iradesidir.
Demokrasimize vurulan bu darbe karşısında sessiz kalmayacağız. “Millet İttifakı olarak parti kurullarımızda ve ittifak ortağımız ile yapacağımız istişarelerin ardından millet iradesine darbeye teşebbüs edenlere karşı atacağımız adımları aziz milletimizle paylaşacağız.”

CHP’den de YSK  kararına tepki sertti. CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), YSK’nin İstanbul seçimini iptal etme kararının ardından Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında olağanüstü toplantı gerçekleştirdi. Toplantının sonrası açıklama yapan CHP Sözcüsü Faik Öztrak “Millet iradesine darbe yapanlara izin vermeyeceğiz” dedi. Alınan bilgiye göre, genel başkan Kılıçdaroğlu,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu da CHP Genel Merkezi’nde sabah yapılacak toplantıya “acil notuyla” çağırdı.

Aralarında HDP,KESK,TİP,ÖDP ve Halkevleri’nin bulunduğu muhalif örgütler de YSK  kararını İyi Parti ve CHP  gibi “darbe” söylemiyle değerlendirerek, gayrimeşru ilan etti ve mücadele çağrısı yaptı.

Tüm bu tepkilerin yanı sıra gözlerin çevrildiği Ekrem İmamoğlu da, Beylikdüzü’nde davetli olduğu bir toplantıda binlerce kişiye “YSK  istifa” sloganları eşliğinde bir konuşma yaptı. İmamoğlu konuşmasında, ‘Seçimi alın teriyle kazandık, şahidimiz halktır’ ifadesini kullanan İmamoğlu, “31 Martta ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti diyeceklerdi, dedirtmedik'” dedi. YSK’yi kınadığını söyleyen İmamoğlu, önceki seçimlerin de aynı kurullarla yapıldığını söyleyerek “O zaman Anayasa Referandumu da şaibelidir, Cumhurbaşkanlığı seçimleri de şaibelidir” diye konuştu.

İmamoğlu’nun konuşmasında yer verdiği  “Artık herkes konuşacak, sanatçılar da konuşacak” sözlerinin ardından sayıları ilerleyen saatlerde yüzlerle ifade edilen sarkıcı,oyuncu gibi medyatik isimler sosyal medyada “#herşeyçokgüzelolacak” etiketiyle paylaşım yaptı. Etiket kısa sürede Trend Topic (TT) listesinde ilk sıraya yükseldi.

YSK kararı sonrası patronlar örgütü TÜSİAD’tan da dikkat çekici bir açıklama geldi. 31 Mart yerel seçimlerinden önce de sonra da hemen her açıklamasında “ekonomide yapısal reformlar” isteyen TÜSİAD, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimlerini iptal etme kararının ardından Twitter’dan kısa bir açıklama yaptı ve kararı “kaygı verici” ifadeleriyle değerlendirdi.