Bilirkişiye Göre Ekipmansız Çalıştırılarak Öldürülen İşçiler Tali Kusurlu

Aydın Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünde çalışan 4 işçi, 5 Ağustos 2015’de Kuşadası’nda arıza bakım çalışması sırasında metan gazından zehirlenmiş, işçilerden 2’si hayatını kaybetmişti. Zehirlenen Fıstıkçı ve Yağcıoğlu’nu kurtarmak için aşağıya gönderilen İsmail Davas da hayatını kaybetmişti.  Olayla ilgili yürütülen ve hala bir davayla sonuçlanmayan soruşturmada 4 yıl sonra bilirkişi raporu alındı.

Bilirkişiye göre işçilerin Vana odasına girmeleri talimatını veren şef Mesut Semerci ile işçilerin inmesini önlemeyen şef Sadık Çağlayan Gürdal’ın asli kusurlu olduğu belirtildi. Öldürülen işçiler Hasan Fıstıkçı ve Türkay Yağcıoğlu tali kusurlu olarak belirlendi.

Raporda, kanalizasyon hattındaki vana odasına girilmeden önce içeriye oksijen basılıp güvenli çalışma sağlayacak hava ortamının sağlanmadığı ifade edildi. Vana odasında gaz ölçümü yapılmadığı ve işçilerin üzerinde solunum seti veya maskesi bulunmadığı vurgulandı. Ayrıca iki işçiye iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim verilmediği de belirtildi.

Öldürülen işçilerin tali kusurlu olarak belirlenmesinin nedeniyse “tedbirsiz davranmak” olarak gösterildi. Metan gazından zehirlenerek hayatını kaybeden işçilerden Hasan Fıstıkçı’nın avukatı Doğukan Algan “Yetkililer herhangi bir önlem almaksızın ve koruyucu ekipman temin etmeksizin işçilerin kanalizasyona (vana odasına) girmeleri konusunda talimat vermişlerdir. Basına yansıyan kamera görüntüleri incelendiğinde işçilerin yetkililerin talimatıyla vana odasına girdikleri açık bir şekilde görülmektedir. Sonrasında ortaya çıkan durum incelendiğinde müdahale edilmemesi gereken bir yere, ilgili kişilerden izin alınmaksızın müdahale edildiği ve bunun sonucunda kazanın meydana geldiği, dolayısıyla yetkililerin yanlış talimat verdikleri anlaşılmıştır. Sorumluların tespit edilerek yargılanması, hayatını kaybeden işçilerin yakınlarının ve toplumun vicdanının rahatlaması için mücadele etmeye devam edeceğiz.” dedi.