İran-ABD Arasında Söylemler Gittikçe Şiddetleniyor

ABD’ye ait insansız hava aracının İran tarafından düşürülmesinin ardından ABD ve İran arasında var olan ve tehdit içeren söylemler gittikçe şiddetleniyor. İran Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Ebulfazl Şikarçi, İran’a yönelik muhtemel askeri saldırının Washington’un bölgedeki çıkarlarını ve müttefiklerini “ateşe atacağını” söylemişti. Trump ise son yaptığı açıklamada İran’a karşı askeri seçeneğin hala masada olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz günlerde İran, hava sahasını ihlal ettiğni söylediği ABD Hava Kuvvetlerine ait RQ-4 Global Hawk tipi İHA’nın karadan havaya füzeyle vurularak düşürüldüğünü duyurmuştu. ABD ise kendilerine ait insansız hava aracının İran tarafından düşürüldüğünü doğrulamış ancak söz konusu İHA’nın “uluslararası hava sahasında” uçarken düşürüldüğünü savunmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump da kısa süre önce Twitter’dan paylaştığı mesajında ABD’ye ait insansız hava aracını düşüren Tahran’a “İran çok büyük bir hata yaptı.” demişti. Trump ayrıca “Pazartesi günü uluslararası hava sahasında uçan İHA’yı düşürdüler. Biz karşılık vermek amacıyla dün gece 3 farklı yere saldırı için tamamen hazır durumdaydık. Ne kadar insan ölecek diye sordum. Bir general 150 dedi. Saldırıdan 10 dakika önce onu durdurdum, bir İHA’nın düşürülmesine karşılık orantılı değildi. (İran’a saldırı konusunda) Acelem yok.” ifadesini kullanmıştı. Fars News’un geçtiği habere göre de İran ile savaşın eşiğine gelen ABD Başkanı, İran’ı içinde 38 kişilik mürettebat olan uçağı değil de İHA’yı düşürdüğü için “takdir etti.” Donald Trump açıklamasında, “…İran, insansız uçağı düşürdüğünde mürettebatı olan uçağı da düşürmemekle çok akıllıca bir iş yaptı. Onların bu davranışını takdir ediyoruz. Bu uçakta 38 personel vardı, onlar bu uçağı gördüler, ama düşürmediler…” ifadelerini kullandı.

İran ise vurduğu insansız hava aracını ve vurulma görüntülerini paylaşmıştı. Öte yandan İran, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ABD’ye ait insansız hava araçlarına üs sağlamasını eleştirmişti.