Korsakoff’lu Siyasi Sığınmacı Mehmet Sarar Almanya’da Tutuklandı

TC hapishanelerinde 10 yıl boyunca tutsak kalan devrimci Mehmet Sarar, Almanya polisi tarafından göz altına alındı. 26 Aralık günü Paris’ten yola çıkan Mehmet Sarar, aynı gün Almanya polisi tarafından hakkında uluslararası yakalama kararı olduğu gerekçesiyle göz altına alındı.

TC hapishanelerinde 300 günden fazla açlık eylemi yaptıktan sonra Wernicke Korsakoff sendromuna yakalanan Mehmet Sarar Freiburg Hapishanesi’ne gönderildi.

Fransa Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi Mehmet Sarar’ın serbest bırakılması için bir açıklama yaptı.

“26 Aralık günü, tatilini geçirmek için Paris’ten yola çıkan Mehmet, aynı gün Alman Polisi tarafından gözaltına alınmış ve kendisi hakkında uluslararası arama kararı olduğu gerekçe gösterilerek Freiburg Cezaevi’ne gönderilmiştir. Türkiye, zaten antidemokratik yasalarla verilmiş kararlarla cezalandırdığı Türkiyeli politik sığınmacıları Avrupa’da Interpol eliyle baskı altında tutarak yıldırmaya çalışıyor. Hal böyleyken, Mehmet Sarar gibi, Fransa’da oturum kartı olan bir siyasi sığınmacıyı tutuklayarak, Alman Hükümeti hem Türkiye Devleti’yle işbirliği yapmakta, hem de kendisinin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri çiğnemektedir. Oysa ki bu sözleşmeler mültecilerin, özgür dolaşım hakkı da dahil, birçok insan hakkını garanti altına almaktadır.

Mehmet Sarar, savunduğu düşünceler yüzünden hayatının 10 yılını Türkiye cezaevlerinde geçirmiş, burada katıldığı 300 günden fazla süren açlık grevi eylemi sonuncunda Wernicke Korsakoff sendromuna yakalanmış bir politik sığınmacıdır. 2011 yılından beri Fransada yaşayan arkadaşımız, inşaat işçisi olarak mensup olduğu işçi sınıfı saflarında mücadeleye buradada devam etmiştir. Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi (GDDK) bünyesinde özellikle göçmenlere yönelik çalışmalar yürüten Mehmet Sarar, dün Sarı Yeleklilerle, bugün emeklilik yasasına karşı demiryolu ve metro işçileriyle, grevci öğretmenlerle yanyana sokaklarda, eylem alanlarındaydı.

Mehmet Sarar derhal serbest bırakılmalı ve Fransa’ya geri dönmesi sağlanmalıdır!
Bu çağrımıza katılan herkesi, Mehmet Sarar’ın durumuna acilen dikkat çekmeye ve Almanya’daki tutukluluk halinin en kısa zamanda sonlandırılmasını talep etmeye davet ediyoruz.

Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi – GDDK Fransa