Sur’da Katledilen Devran Dinç’in “Faili Meçhul” Değil

Devran Dinç, Amed’in Sur ilçesinde, eczaneden ilaç almak için 30 Nisan’da çıktığı evine bir daha dönmedi. 21 yaşındaki Dinç’in cansız bedeni kaybolduktan 4 gün sonra Sur’daki bir polis kontrol noktasının 10 metre kadar uzağında bulundu. Mezopotamya Ajansı ve Gazete Karınca’nın, devletin ayak izlerinin görüldüğü cinayete dair derlediği haberlerdeki bilgilere göre, aile Devran Dinç’in işkence ile katledildiğini belirtiyor.

Devran’ın kaybolmasının ertesi günü polise giden Dinç ailesi polisten, “21 yaşındaki çocuk kaybolmaz, eve gelir”  şeklinde ciddiyetsiz bir yanıt aldı. Arayışlarını sürdüren aile, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden de “21 yaşındaysa bir şey yapamayız” cevabını aldı. EGM’nin aileyi yönlendirdiği Bağlar Polis Karakolu da, Yapacağımız bir şey yok, çocuk reşit, arkadaşlarıyla birliktedir, eve gelecektir’ dedi.

Dinç ailesinin, Devran’ın katledilmesine dair süreçle ilgili bilgilendirmesi şöyle devam ediyor:

“2 Mayıs’ta Sur’da Çarşı Polis Karakolu’na, ‘Çocuğum kayıp, yasak var, arayamıyoruz, polis izin vermiyor, bizi evimize gönderiyor’ dedim. ‘Bize bağlı değil gidin Bağlar Polis Karakolu’na gidin’ denildi. Tekrar gittiğimiz Bağlar Karakolu, ‘155 ekibi sorumludur’ dedi. 155 bizi tekrar Bağlar Karakolu’na bağlayarak, ‘Yapacağımız bir şey yok’ dedi. 3 Mayıs’ta Bağlar Karakolu’na giderek, ‘Bize izin verin oğlumuzu arayalım’ dedik. ‘Elimizde olan bir şey değil, kaymakamlıktan izin almanız gerekiyor, kaymakam da burada değil’ dediler. Çocuğumun hayatı söz konusudur dediysem de ısrarla ‘Yapacağımız bir şey yok’ dediler.”

Dinç Ailesi’nin, devlet tarafından “anlamlı bir yanıtsızlık” içinde bırakılan tüm bu girişimlerinin sonucunda Devran’ın cansız bedeni 4 Mayıs günü Urfakapı ve Çiftkapı arasında, Sur’un içine açılan kırılmış kilitli kapının arkasında ve polis kontrol noktasına çok yakın bir mesafede bulundu.  Vücudunda morluklar bulunan Dinç’in cenazesi, ailenin teşhisi ardından olay yerinde hiçbir inceleme yapılmaksızın ‘koronavirüs’ testi için Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Devran Dinç, test ve otopsi işlemlerinin ardından Bağlar’daki Yeniköy Mezarlığı’na defnedildi.

Devran Dinç’in annesi Sabahat Dinç cinayete dair “Oğlumun cesedinin bulunduğu yere gittik ama bize cesedi gösterilmedi. Israr etmemin sonucunda oğlumu bana gösterdiler ve benim oğlum olduğunu söylediler. Onlara oğlumun katilinin polis, savcı ve devlet olduğunu da söyledim” ifadelerini kullandı. Baba İsmet Dinç ise, kentte her yerde mobese kameraları olduğuna dikkat çekerek “Devran ilk kaybolduğu gün öldürüldü” diye konuştu.