Trump’tan Yeni Bir Hidroksiklorokin Çıkışı

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce de Covid-19 tedavisi için çeşitli defalar övdüğü hidroksiklorokini kendisinin de kullandığını açıkladı. Yan etkileri nedeniyle tartışma yaratan ilaca virüse etkisine dair yeterli kanıt olmadığı gerekçeleriyle de tıp çevrelerinde karşı çıkılıyor.

Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenleyen Trump, “Hidroksiklorokin alıyorum. Bir buçuk haftadır kullanıyorum. Her gün bir hap” diye konuştu. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri ile Virginia Üniversitesi’nin finanse ettiği bir araştırmada hidroksiklorokin kullanılan hastalarda yaşamını yitirme oranlarının arttığı belirtildi. 11 Nisan’a kadar hastaneye kaldırılan 368 hastanın kayıtlarında yapılan incelemede, hidroksiklorokin verilen hastalar arasındaki yaşamını yitirme oranının, standart prosedüre tabi tutulan hastalardan iki kat daha yüksek olduğu belirlendi.

Bazı kişilerde kalp ritmi bozukluğuna neden olduğu ifade edilen klorokin ve hidroksiklorokin yaşadığımız coğrafyada da devlet tarafından yoğun bir şekilde kullanılıyor.