“Apé Musa” 100 Yaşında!

Kürt halkının “Apé Musa – Musa Amca” olarak tanıdığı Musa Anter bugün 100. yaşına girdi. Devrimci Doğu Kültür Ocakları, Kürt Siyasi Hareketi legal partilerinin ilki olan Halkın Emek Partisi (HEP), Mezopotamya Kültür Merkezi ve İstanbul Kürt Enstitüsü’nün kurucuları arasında yer alan Anter,  20 Eylül 1992’de kültür-sanat festivali için gittiği Amed’de Seyrantepe Mahallesi’nde uğradığı JİTEM bağlantılı bir silahlı saldırı sonucu katledilmişti.

Halk Gerçeği, Yeni Ülke, Özgür Gündem gibi günlük ve haftalık gazetelerde Musa Anter ile birlikte çalışan Hüseyin Aykol, bugün Yeni Yaşam’da yayınlanan yazısının bir bölümünde Apê Musa’ya dair şu satırları kaleme aldı:

“… 2020, yıllar sonra pek iyi hatırlanmayacak herhalde. Mikroskopik bir virüsün kapitalizmin fevkindeki insanlığı tir tir titrettiği bir yıl olarak korkuyla anılacak. Ancak bizler için, biz Kürt basınının emekçileri ve Kürt halkının herhalde tümü için kutlu bir yıl; çünkü bu yıl, Apê Musa 100 yaşına bastı! Size kim derse ki, Musa Anter, 1992 yılında öldürüldü; yalan, koca bir yalandır o! Apê Musa, yaşıyor ve Apê Musa, bu yıl 100 yaşına bastı…

Ancak gazetecilikteki yaşam öykümdeki en müstesna yer herhalde, Musa Anter’in Genel Yayın Yönetmeni olmaktır! 1990’lı yılların başında, siyasi ve yazımsal olgunluğunun zirvesinde bir gazetecinin, yazarın ve daha doğrusunu söylemek gerekirse, bir filozofun yayın yönetmeni oldum ben. Yeni Ülke gazetemizin Genel Yayın Yönetmenliği’ni yaparken, Musa Anter bizde o güzelim yazılarını yazmaya başladı. İçinde ironisi hiç eksik olmayan muazzam köşe yazılarını.

O zamanlar zaten internet falan yoktu ama faksımız bile çalışmaya başlamamıştı. Haftanın tüm siyasi gelişmelerini kapsasın diye, neredeyse son dakikada yazdığı yazılarını Suadiye’deki evinden almak üzere yanına gönderdiğimiz arkadaşın yolunu dört gözle beklerdik. Apê Musa ise kendisine gönderdiğimiz arkadaşa bir masa kurar, yedirir-içirir ve onunla sohbet ederdi. Biz gazetenin merkezinde Yeni Ülke’yi baskıya yetiştirmek için dokuz doğururken… Apê Musa, 100 yaşında! O’nun 100. yaşını, tüm yıl boyunca en görkemli şekilde kutlayacağız-kutlamalıyız!…”