Korona Krizi| Guatemala’da Açlığın Beyaz Bayrakları

Korona Krizi’nde devletler, salgına dair “önlemlerini” gevşetmeye başlarken, krizin ezilenler için en ölümcül etkisi olan açlık, ağırlığını artırarak hissettiriyor. Orta Amerika’da yoksulluğun ve toplumsal gelir adaletsizliğinin en yoğun yaşandığı ülkelerden biri olan Guatemala’da, savaşlarda ateşkes ya da teslim olma gibi anlamlar taşıyan beyaz bayrak, açlığın sembolü oldu.

Ülkede ilk olarak, geçen ayın başlarında ilk Covid-19 vakasının tanımlanmasıyla görülen beyaz bayraklar, bugünlerde hemen her yaştan insanın ellerinde bir dayanışma çağrısına dönüştü. Guardian’da yer alan haberde, söz konusu bayrakların, farklı renklerde çeşitlenerek ilaç ihtiyacı, kadın.çocuk ya da yaşlıya şiddet konularında da dayanışma çağrısına dönüştüğü belirtiliyor. Kırmızı bayrak ilaç için, siyah, sarı veya mavi bayrak bir kadının, çocuğun ya da yaşlı bir insanın şiddet tehlikesinde olduğu anlamına geliyor.

Guatemala nüfusunun %60’tan fazlası yoksulluk içinde yaşıyor ve ülke dünya genelinde, çocukların en yüksek yetersiz beslenme oranlarından birine sahip.