Her bulduğu fırsatta yerlilik ve millilikten” dem vuran devlet iktidarının, iç politikaya “hizmet” olarak pazarladığı talan projelerinde halkı, söz konusu projelerin ihalesini alan şirketlere dolar üzerinden borçlandırdığı biliniyor. Bu projelerden biri olan Osmangazi Köprüsü’nde tepki çeken bir “ayrıntı” ortaya çıktı.
Osmangazi Köprüsü’nde şirketlere garanti edilen ücretin ABD Tüm Kentsel Tüketici Fiyatları Endeksi’ne göre güncellendiği öğrenildi. Ancak ücretlerin dolardan liraya çevrilme yönteminin de son dönemde dolar kuru hızlı artınca değiştirildiği belirtildi.
Sözleşmeye göre Osmangazi Köprüsü 7 yıldan önce tamamlanırsa, aradaki fark işletme süresine eklenecekti. Köprü 1 Temmuz 2016’da işletmeye açıldı ve projenin işletme süresinin başlayacağı 15 Mart 2020’ye kadar geçen 1.351 günde; işletmeci 40.000 araç ve ABD’deki enflasyona göre güncellenen ücretlerle gelir tahsil etti. Bir kısmı kullanıcılardan, büyük kısmı ise halktan toplanan vergilerle oluşturulan bütçeden karşılanan bu gelirlerin toplamının 2.1 milyar dolar olduğu öğrenildi.
Devlet iktidarının “karşılıksız” hayata geçirilmiş bir hizmetmiş gibi sunduğu ve ismini de “politik meşrebine” uygun biçimde koyduğu Osmangazi Köprüsü için garanti edilen 40.000 araç için araç başına 138 lira tutarındaki para şirkete ödeniyor. Ayrıca, geçmeyen her araç için de 247.80 lira haktan alınıp şirketlerin kasasına gönderiliyor.