Cumartesi Anneleri: “Veysel Güney’i Unutmadık!”

Cumartesi Anneleri 794. hafta eylemlerini Veysel Güney için gerçekleştirdi. Korona Krizi nedeniyle eylemlerini sosyal medyadan hayata geçiren Cumartesi Anneleri, bu hafta taleplerini, 39 yıl önce idam edildikten sonra bedeni kaybedilen “Veysel Güney’in gizlenen mezar yeri açıklansın!” diye dillendirdi.

Veysel Güney’in, 12 Eylül Askeri Darbesi sonrası 28 Aralık 1980 günü sabaha karşı 02.30’da Antep’teki evi asker ve polisler tarafından basılmış, Güney bu baskında yaralı halde gözaltına alınmış, evde bulunan arkadaşı Ali İhsan Özer ise katledilmişti. Veysel Güney’in ilk ifadesini alan emekli savcı Mete Göktürk, daha sonra yazdığı kitapta, söz konusu baskında Güney’in asker ve polisler tarafından feci şekilde dövülmesi nedeniyle ğır yaralandığını aktarmıştı. Veysel Güney, bu baskın sırasında yaşandığı iddia edilen çatışmada ölen bir teğmen gerekçe gösterilerek idama mahkum edildi. Ancak emekli savcı Göktürk’ün “…Çatışmada, Güney’in silah kullandığına ilişkin bir kanıt elde edememiştik. Benim ilk tespitlerimle mahkeme kararında varılan sonuç örtüşmüyordu. O günlerde yaşanan ortamın olağandışılığı da göz önüne alındığında, yargılamanın tarafsız ve adil yapılmamış olacağına ilişkin kuşku duyuyordum…” yaşanan “yargılamanın” adaletsizliğine dair bir fikir veriyor.

Veyel Güney 10 Haziran 1981’de Antep’te bulunan E Tipi Hapishane’de idam edildi. Güney’i idam eden devlet, cenazesini ailesine teslim etmedi ve nereye gömüldüğüne dair de bilgi vermedi.