Stonewall Onur İsyanı 41 Yaşında

ABD’nin New York kentinde bulunan Stonewall Inn adlı gey barda 28 Haziran 1969’da gerçekleşen polis saldırısı, o güne kadar polis şiddetine maruz kalmış LGBTİ+ için direnişin başlangıcı oldu. Baskın sırasında polisin kimlik kontrolü yapmasına izin vermeyen 200’den fazla LGBTİ+ polise direndi. Mekanın dışında olup da polisin içeridekilere uyguladığı şiddeti gören çoğu heteroseksüellerden oluşan yüzlerce kişi onlara destek verdi. Haftalar süren direnişi, devlet şiddetine karşı kazanımla sonuçlandıran LGBTİ+’lar, bir yıl sonra, 28 Haziran 1970’de Los Angeles ve New York’ta her yıl düzenlenecek Onur Yürüyüşü eylemlerinin ilkini gerçekleştirdiler. O günden bu yana dünyanın dört bir yanında LGBTİ+ bireyler her yıl 28 Haziran’da sokaklara çıkarak homofobiye karşı eylemler gerçekleştiriyorlar.

Yaşadığımız coğrafyada da, Stonewall İsyanı’nın yıl dönümünde Onur Haftası 1993’te ilk defa “Cinsel Özgürlük Haftası” adı ile kutlanmak istendi. Fakat dönemin İstanbul Valiliği Onur Haftası yürüyüş ve etkinliklerine izin vermedi. Onur Haftası için farklı ülkelerden gelen konuklar da sınır dışı edildi. 2015’e kadar Onur Yürüyüşleri devletin yasaklamalarına rağmen gerçekelştirildi. Mevcut siyasi iktidar o yıldan bu yana Onur Yürüyüşlerini çeşitli gerekçelerle yasaklarken, yasağa rağmen sokağa çıkan LGBTİ+’lar polis şiddeti ve gözaltılarla karşılaştı.

Bu yılki Onur Yürüyüşü ise, Korona Krizi nedeniyle on-line yapılıyor. Onur Haftası Komitesi, on-line yürüyüşe katılmak isteyenlerin neredesinlubunya.com adresine giderek istedikleri konumu, bayrağı/pankartı ve sloganı seçmesi çağrısını yaptı.