Patrik Bartholomeos: “Ayasofya’nın Evrensel Karakteri Müze Olarak Korunabilir”

Fener Rum Ortodoks Kilisesi Patriği Bartholomeos, Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürülmemesi gerektiğini belirtti. Patrik Bartholomeos, Ayasofya’nın evrensel karakterinin ancak müze olarak korunabileceğini ifade etti.

Bartholomeos, Ayasofya’nın bir anıt olarak evrensel karakterinin savunulması çağrısında bulundu. Patrik, UNESCO Dünya Kültür Mirası’nda yer alan, dünya mimarlık ve kültür tarihinin en önemli anıtlarından biri olan Ayasofya’nın müze olarak ‘dünya çapından insanları ve kültürleri biraraya getirdiğini’ belirtti.

Devlet iktidarının, arasında ekonomik krizin de olduğu birtakım iç politik dengeler çerçevesinde, yeni bir “hamle olarak” gündeme taşıdığı Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürülmesi ile ilgili olarak 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay 10’uncu Dairesi’nde açılan davanın duruşması 2 Temmuz’da yapılacak. Danıştay’ın aynı gün ya da 15 gün içerisinde kararını açıklaması bekleniyor.

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya konusunda 2016 yılında Danıştay’a dava açtı. Dernek, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptalini talep ediyor.