Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Güler Trablus’ta

Ankara, Libya’daki hareketliliğini artırıyor. Dün Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal’ın Trablus’a intikali sonrası bugün de akşam saatlerinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler Trablus’a geldi . Söz konusu askeri-diplomatik hareketliliğin gerçekleşmesi muhtemel Sirte-Cufra saldırısı ile ilişkili olduğu düşünülüyor.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan da, bugün cuma namazı çıkışında “Libya’da yakın markajdayız” ifadelerini kullanmıştı.

Ankara-Trablus hattında bu gelişmeler yaşanırken, Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Akile Salih, görüşmeler yapmak üzere Moskova’ya gitti. Diğer taraftan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da 2 Temmuz’da Trablus’taki Ulusal Mutanakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac’la telefonda görüşürken, buna benzer bir diğer “çapraz görüşme de” ABD yönetimi ile Halife Hafter arasında gerçekleşti.

Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri geçtiğimiz günlerde petrol sahaları ve transfer noktaları anlamında kritik önemdeki Sirte ve bu sahalara müzahir bir hava üssünün bulunduğu Cufra’ya ilerlemiş, ancak bu ilerleyiş Rusya’nın “askeri-diplomatik” adımları sonucu durmuştu.