“Çoklu Baro Operasyonu” Parlamento’da Yasalaştı

Devlet iktidarının “çoklu baro yasa teklifi” adı altındaki siyasi operasyonun Parlamento Genel Kurul görüşmeleri sonlandı.

28 maddelik teklif Parlamento Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de birden fazla baro kurulmasının önünü açan yasa yürürlüğe girdiğinde ekim ayında tüm barolar, aralık ayında da Türkiye Barolar Birliği seçimi yapılacak.

Muhalefetin tüm önergelerinin AKP-MHP koalisyonu tarafından reddedildiği teklifte 2 madde üzerinde değişikliğe gidildi. . Teklifin “Avukatlar mahkemelere cübbeyle çıkmak zorundadır. Kılık ve kıyafetle ilgili başkaca bir zorunluluk getirilemez” maddesine staj dönemi de eklendi. Maddeye “Avukatlara staj dönemi dahil olmak üzere, baro ve Birliğin iş ve işlemleri ile mesleğin icrası kapsamında kılık kıyafetle ilgili herhangi bir zorunluluk getirilemez” eklemesi yapıldı. 15. maddesinde yapılan değişikliğe göre de 5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari iki bin avukatla yeni baro kurulurken bu sayıların belirlenmesinde baro levhasına kayıtlı avukatların yanı sıra baroya kayıt yaptırmak zorunda olmayan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan avukatlar da dahil edilecek.

TBB Genel Kurulu’nda İstanbul, Ankara ve İzmir barolarının etkisini azaltacak yasaya CHP’nin, yürürlüğe girdiği gün AYM’de itiraz edeceği öğrenildi.