Dardanel Gıda’nın Çanakkale’de bulunan fabrikasında bazı işçilerde Covid-19 pozitif tanısı iddiaları nedeniyle fabrika yönetimi ve Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu ortak kararıyla işçiler fabrikaya kapatıldı.
Fabrika yönetimi tarafından işçilere gönderilen mailde, “Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararı doğrultusunda Çanakkale Fabrikamız’ da çalışan tüm personelimiz 14 gün gözetimli karantina kapsamına alınmıştır” Yıllık izinde olan personelimizin izinleri iptal edilmiştir. Resmi sağlık raporu olmayan personellerimizin de işbaşı yapması zorunludur. Covid temas etkisi ihtimaline karşı kişilere verilen ev izolasyonu da bu uygulama ile birlikte kaldırılmıştır ve gözetimli karantina kapsamına alınmışlardır. Bu doğrultuda 27 Temmuz 2020 Pazartesi-9 Ağustos 2020 Pazar tarihleri arasında çalışanlarımızın sadece fabrika sahasında ve belirlenecek olan konaklama yerlerinde bulunmasına izin verilmiştir. Bu uygulama İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararı sonucu alındığından uyulması zorunludur. Uymayan personele yetkili merciler tarafından 3.150 TL idari para cezası uygulanacağı gibi, kolluk kuvvetleri tarafından konaklama yerlerine gelmeleri sağlanacaktır. 14 günlük süre zarfında konaklama, yemek ve servis hizmetleri şirketimiz tarafından karşılanacaktır. 27 Temmuz Pazartesi mesai çıkış saati ile birlikte personelimizin konaklama yapılacak olan yurtlara sevkleri ve yerleşim işlemlerine başlanacaktır. Niyazi Önen Gıda üretimi şu anda faaliyet göstermediğinden dolayı gelişmelere göre daha sonradan bilgilendirilecektir. Ekipleriniz aracılığı ile çalışanlarımıza hazırlıklı gelmeleri (Giyim, havlu ve kişisel eşyaları) konusunda bilgi verilmesini ve yukarıda belirtmiş olduğumuz uygulamanın zorunlu olduğunun aktarmalarını önemle rica ederiz.”
İşçiler karantina boyunca “kapalı çalışma sistemi” adı altında işlerine devam edecek, akşam ise yurtlarda kalacak.
Zorunlu kapatılmaya ve bu kapatılma boyunca işçilerin üretime devam etme dayatmasına karşı DİSK/Gıda-İş Sendikası Dardanel’deki süreçle ilgili Çanakkale Valiliğine, Belediye Başkanlığına ve İl Hıfzısıhha Kuruluna yazı göndererek tüm işçilerin testten geçirilmesini ve üretime ara verilerek işçilerin karantina altına alınmasını istedi.
Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan ve Genel Sekreter Olcay Ozak imzasıyla üç kuruma gönderilen yazılarda, yaşanan bu durumun keyfi ve hukuka aykırılık taşıdığı vurgulandı. Dardanel’de patronun taleplerinin hayata geçtiğini dile getiren “Bunun adı zorla çalıştırmadır. Sağlık Kurulundan rapor alan işçilerin raporları bile iptal ediliyor. Bunlar hukuk dışıdır. İl Hıfzısıhha Kurulu da işçilerin güvenliğini düşünmemiştir. Valilik, İl Hıfzısıhha Kurulu ortaya çıkan sonuçlara göre değil, patronun taleplerini dikkate alarak kararlar alıyor. İşveren işçileri para cezalarıyla, kolluk kuvvetleriyle tehdit ediyor. Bu kamu kurumlarından her türlü desteği aldığının göstergesidir. Bu şekliyle bu fabrika bir çalışma kampına dönüştürülmüştür. Görüyoruz ki 21. yüzyılda işçilerin bir prangaları eksik.” ifadelerini kullandı.