Ankara “Oruç Reis Geriliminde” Geri Adım mı Attı?

Geçtiğimiz günlerde Ankara’nın Oruç Reis sismik araştırma gemisini, kendisine eşlik edecek savaş gemileriyle birlikte Doğu Akdeniz’de, Meis adası açıklarında araştırma yapmak için göndermeye hazırlanması Atina’da gerilime neden olmuş, söz konusu gerilim işaretleri AB ve ABD’yi harekete geçirmişti.

Söz konusu gerilimde, taraflardan TC’nin geri adım attığına dair işaretler geliyor. Yunanistan TC ile Doğu Akdeniz’de yaşanan anlaşmazlıkta gerilimin kısmen düştüğü yönünde bir açıklama yaptı. İspanya Dışişleri Bakanı da dün Ankara’da mevkidaşı Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası “bir kırılma noktasına” varıldığını söyledi. Bakanın ifade ettiği “kırılma noktasının” ne olduğunun ayrıntıları İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya ve  Yunanistan hükümet sözcüsü Stelya Petsas’ın açıklamalarında belirginleşti. Arancha Gonzalez Laya, Ankara’nın Yunan adaları açıklarındaki sondaj faaliyetlerine bir ay kadar ara vereceğini söylerken, Stelya Petsas da, TC’nin Doğu Akdeniz’de hareket halinde olan donanma gemilerinin sayısını azalttığını ifade etti.

Çavuşoğlu ve Laya’nın dün yaptığı ortak basın toplantısında Ankara tarafının konuya dair suskunluğu ise dikkat çekerken, TC’nin Doğu Akdeniz politikasının “tamamlayıcı parçası” Libya’ya yönelik açıklama geldi. Mevlüt Çavuşoğlu, Libya’ya yönelik silah ambargosunu denetleyen İrini Anlaşması’nın “tek taraflı” olduğunu iddia etti.