Yerel Yönetimlere Belediye Meclisleri Üzerinden Merkezi Müdahale

Belediye başkanlarının yetkisinde olan, belediyeye ait şirketlere Ticaret Bakanlığı tarafından, yönetim kurulu ve başkan atama yetkisinin belediye meclislerine verilmesi yönünde çıkarılan genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebi Danıştay tarafından reddedildi. Danıştay tetkik hakimi, belediyenin yürütmenin durdurulması yönündeki talebinde  belediyeyi haklı buldu.

Danıştay’da 4 kabule karşılık 5 ret oyuyla reddedilen iptal istemi ile, genelgeye göre belediye başkanlarının yetkileri önemli ölçüde tırpanlanacak.

İptal davasını açan Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, dava dilekçesinde genelgenin “üst hukuk normlarına aykırı olduğunu” belirterek, bugüne kadar sadece başkan tarafından kullanılan yetkinin değiştirilmesindeki amacın siyasi olduğu, yasada belediye ve bağlı işletmelerde yönetmenin başkana ait bir yetki olduğunun yasayla belirlendiği, çıkan genelge ile meclisin bu şirketleri hem yönetip hem de denetlemesi gibi bir durumun ortaya çıktığı ve bunun da hukuk mantığına aykırı olacağı vurgulandı.

Danıştay’ın söz konusu kararıyla, iktidar partisi 31 Mart 2019’da muhalefete kaybettiği Ankara ve İstanbul gibi yerellerde, çoğunluğu elinde bulundurduğu belediye meclisleri üzerinde kendi lehine bir denge yaratmak ve başkanları fiilen yetkisiz bırakmayı amaçlarken, belediye şirketlerine ait rant getirilerine de tekrar sahip olmak istiyor.