Ankara’dan Doğu Akdeniz’de Sondaj Faaliyetlerini Askıya Alma Kararı

Ankara, Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile tartışmalı bölgede başlattığı doğal gaz arama çalışmalarını askıya aldı.

AFP’nin haberine göre,  Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın söz konusu gelişmeye dair, Yunanistan ile müzakereleri kast ederek “Cumhurbaşkanı Erdoğan, müzakerelerin devam ettiği sırada daha yapıcı bir tutum belirleyene dek biraz beklememiz gerektiğini söyledi” ifadelerini  kullandı.

Kalın, Almanya’nın arabuluculuğunda müzakerelerin gerçekleştiği Yunanistan’ın “önemli bir komşuları olduğunu” ve “görüşmeye hazır olduklarını” belirtti.

Ancak geçtiğimiz hafta, Kalın’ın bu “ıılmlı” açıklamalarının aksine Ankara, Meis adası civarı için Navtex ilan etmiş ve bu bölgeye çok sayıda savaş gemisi konuşlandırmıştı. 

Denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, güvenlik ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemi olan Navtex (Navigational Telex), devletlerin deniz kuvvetleri üzerinden, yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Ankara, Meis’te Yunanistan ile yaşadığı sondaj geriliminin bir benzerini de Kıbrıs adası etrafında, Kıbrıs Cumhuriyeti başta olmak üzere Avrupa Birliği ve Mısır ile İsrail gibi devletlerle yaşıyor. Bu nedenle geçtiğimiz kasım ayında, Doğu Akdeniz’deki enerji paylaşımından pay almak adına Libya’daki Trablus yönetimi (UMH) ile Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması imzalanmıştı.