Tosyalı Holding’in Cezayir’deki Fabrikası’nda Şüpheli Ölüm ve Kapitalizme Öfke: “Hesabını Soracağım Baba!”

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Türkiye Varlık Fonu yöneticilerinden Fuat Tosyalı’nın başında bulunduğu Tosyalı Holding’in Cezayir’deki fabrikasında bir işçinin şüpheli bir biçimde yaşamını yitirmesi, kapitalizmin neden olduğu bir dramı da ortaya çıkardı.

Tosyalı Holdng’e ait fabrikada “kalp krizi geçirdi” denilerek, yaşamını yitirdiği ailesine haber verilen işçi Harun Zengin’in öğrenci olan kızı Melodi Zengin, twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Babam Harun Zengin 3 yıldır Cezayir’de Tosyalı Fabrikası’nda çalışıyordu. Bir gün arayıp kalp krizinden öldü dediler. Hiçbir şeyi yoktu dediler, güvenlikle tartıştı dediler. Babama ne oldu bilmiyoruz. Dilekçe yazdık, herkese yalvardık, tam bir hafta sonra cenazesini alabildik. Eşyaları arasından cüzdanı ve kimliği çıkmadı, kaybolduğunu söylediler! Kamera kayıtlarını istedik vermediler, savcılık ise otopsi sonucundan sonra isteyebileceğini söyledi. Otopsi sonucu 3 ay sonra çıkıyor! Delillerin karartılma ihtimalinden haberi yok… Biz babamın öldüğüne inanamadık, bir hafta boyunca babam çıkıp gelsin diye bekledik. Sonucumu onunla paylaşacaktım ama paylaşamıyorum. Bugün YKS sonucum iyi geldi ama sevinemiyorum. Çünkü benim babam sonucum iyi gelsin diye, kendime nitelikli bir yaşam kurabileyim diye beni kursa, ek derse gönderebilsin, yokluk çekmeyelim diye gittiği ülkede öldü.” diyerek, babasının yaşamını yitirmesindeki şaibeyi ve sonrasında şirketin delilleri karartma olasılığını açıkladı.

Melodi Zengin, babası Harun Zengin’in yaşamını yitirmesi sonrası aynı paylaşımda  “…Acısı ve anısı aklımdan ve kalbimden hiç gitmeyecek. Babamın bize kurmaya çalıştığı yaşamı tüm dünyaya hiçbir işçi çalışmaktan ölmesin diye kuracağız. Hesabını soracağım baba.” ifadelerini kullandı.

Harun Zengin’in çalıştığı Tosyalı Holding, devlet iktidarına yakınlığının yanı sıra ve bu yakınlığın paralelinde işçilere yönelik hak gaspları ile de gündeme gelmişti. Nisan 2019’da Tosyalı Holding’e bağlı Cezayir’deki Algeria Steel fabrikasında çalışan Cezayirli ve Türkiyeli işçiler,şirket tarafından sendikal haklarının yandaş bir sendikayla ortadan kaldırılmaya çalışıldığını açıklamışlardı. İşçiler aynı zamanda, Tosyalı Holding sahiplerinden Mehmet Fatih Tosyalı’nın 31 Mart seçimlerinde AKP’den İskenderun Belediye Başkanı olması nedeniyle halka bu fabrikada iş vaadinde bulunduğunu, ancak işe başladıktan sonra ücretlerinde %40’a varan kesintiler yapıldığını söylemişlerdi.