Kamu Çalışanlarına “Yerli ve Milli” Mesajlaşma Zorunluluğu

Kamu çalışanlarına WhatsApp, Telegram gibi yabancı mesajlaşma ve sesli konuşma uygulamaları Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yasaklandı. Bunun yerine kamu çalışanlarından “yerli ve milli” mesajlaşma uygulamalarını kullanmaları istendi .

Kamu çalışanları iş dışındaki saatlerde ve özel hayatları dışındaki kurumsal işlemlerde yabancı uygulamalar üzerinden yazışamayacak.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından konuyla ilgili hazırlanan rehberde “Kurumun kendine ait bir haberleşme uygulaması yoksa mesajlaşma amacıyla sunucuları yurt içinde bulunan yerli ve milli uygulamalar tercih edilmelidir. Mevzuatta kodlu veya kriptolu haberleşmeye yetkilendirilmiş kurumlar tarafından geliştirilen yerli mobil uygulamalar hariç olmak üzere mobil uygulamalar üzerinden gizlilik dereceli veri paylaşımı ve haberleşme yapılmamalıdır” ifadeleri yer aldı.

Ayrıca cihazlara parola giriş alanlarının uzun ve karmaşık olması istenirken, “Parola cümle kullanımına izin vermeli ya da teşvik etmelidir. Kurumlar güvenlik gereksinimlerine göre parola politikası belirlemelidir. Ayrıca parolalar için bir en uzun geçerlilik süresi tanımlanmış olmalıdır. Değişen parola fonksiyonu eski parolayı, yeni parolayı ve bir parola onayını kapsamalıdır” denildi