Suriye’den “Ayasofya Misillemesi”

Londra merkezli Middle East Monitor, (MEMO) Suriye’de Beşar Esad yönetiminin, Ankara’nın Ayasofya’yı müzeden camiye çevirme kararını protesto etmek ve dinler arası diyaloğa vurgu yapmak amacıyla, Ortodoks Rum nüfusunun yoğun olduğu Hama’ya bağlı Suqaylabiyah’da Ayasofya’nın minyatür replikasının inşa edileceğini duyurdu. Şam yönetiminin, “minyatür Ayasofya’nın” yapımında Rusya’nın da desteğini aldığı öğrenildi.

Medyascope’dan Aydın Ulu’nun haberine göre MEMO,  Lübnan merkezli Al-Modon gazetesini kaynak gösterdiği haberinde fikrin, Suriye Arap Ordusu ile ortak operasyonlar gerçekleştiren milis lideri Nebeul Abdullah’a ait olduğunu belirtti. Abdullah, TSK üslerinin de bulunduğu Hama’nın kuzeyinde, Ankara destekli cihatçı çetelere karşı operasyonlar düzenliyor.

Hama Rum Ortodoks Kilisesi’nden onay alındıktan sonra Suriye’deki Rus askeri yetkililere sunulan proje için, Lazkiye askeri üssünde bulunan Rus ekip çalışmalara başladı. Minyatür Ayasofya için fon sağlayacak olan Rusya  Hmeymim askeri üssünden kalabalık bir ekibi inşaatın gerçekleştirileceği yere gönderdi. Rus delegasyonu, bölgedeki Ortodoks dini görevliler ve milis liderleri tarafından karşılandı.

Rusya’da Duma Meclisi Başkan Yardımcısı Vitaly Milonov RIA Novosti haber ajansına  yaptığı açıklamada, “Suriye, Türkiye’nin aksine dinlerarası barışçıl diyaloğun mümkün olabileceğini gösteren bir ülke. Beşar Esad asla bir katedrali başka bir inanç adına [camiye] dönüştürmezdi.” ifadelerini kullandı.