Biden: ‘Diktatörlerle Ahbaplık Dönemi Sona Erecek’

ABD’de Demokratik Parti başkan adayı Joe Biden parti kongresinde yaptığı konuşmada, “diktatörlerle ahbaplık döneminin sona erdiğini açıkça göstereceğim” dedi. Biden, dış politika dergisi Foreign Affairs’te yazdığı yazıda da, “Ülke liderlerinin halklarının parasını çalıp, saklamasını zorlaştıracağım”  ifadelerini kullanmıştı.

Joe Biden, geçtiğimiz günlerde, 9 ay önceki bir konuşması devlet iktidarının PR aparatları tarafından gündeme getirilerek TC’nin iç politikasında ilk sıraya oturtulmuştu. Sosyal medyada paylaşılan ve  New York Times’ın hazırladığı The Weekly programından bir bölümü içeren videodaki, 2 dakika 12 saniyelik görüntülerde Biden şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bence yapmamız gereken ona (Erdoğan’a) karşı farklı bir yaklaşım izlemek. Muhalefetin liderlerini desteklediğimizi açık şekilde belirtmeliyiz. Açıkça pozisyonumuzun parlamentoda da yer edinmek isteyen Kürt nüfusun entegrasyonunu sağlamak olduğunu söylemeliyiz. Yanlış olduğunu düşündüğümüz şeyler hakkında sesimizi çıkarmalıyız. Yaptıklarının bedelini ödemeli. Bazı silahları ona satıp satmayacağımızla ilgili, bir bedel ödemeli. Özellikle de üzerinde F-15 uçurarak çözmeye çalıştıkları bir hava savunma sistemleri olduğunu düşündüğümüzde. Bunlar hakkında çok endişeliyim.”

Ama hâlâ, geçmişte yaptığım gibi, onlarla (muhalefet) doğrudan iletişimde olup, hâlâ var olan unsurlarını destekleyip onları Erdoğan’ı mağlup etmeleri için cesaretlendirebiliriz. Darbe ile değil, darbe ile değil, seçimle.”

(Erdoğan ve partisi) Dağıldı, İstanbul’da dağıldı, peki biz ne yapıyoruz? Oturup teslim mi olacağız? Yapacağım son şey ona Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu. Onunla Kürtler konusunda birkaç kez görüşmüştüm. O dönemde henüz üzerlerine gitmiyorlardı.”

ABD’de gelecek Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerini 77 yaşındaki Joe Biden’ın kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.