Kariye Müzesi’nin yeniden camiye dönüştürülmek üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesine ilişkin kararı dün Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Dün, aralarında muhalif medyanın da bulunduğu haber mecralarında söz konusu gelişme, “Kariye Camii İbadete Açılıyor” şeklinde haberleştirilmişti. Haberin bu dille yayınlanmasının yanlış olduğunu dile getiren Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, “…Halbuki orası yıllardır müzeydi. Ben mi yanlış biliyorum diye bir daha bakma gereği duydum! Öyle ya cami olarak kullanılırken bir süre ibadete kapatılmıştır ve yeniden açılıyordur da ben bilmiyorumdur!” ifadelerini kullanırken, söz konusu Danıştay kararının 11 Aralık 2019’da çıktığını belirterek, “Peki, Erdoğan neden bu kadar bekledi?” sorusunu gündeme getirdi.
Faruk Bildirici’nin yazısında, söz konusu yanlış haber diliyle ilgili bölümler şöyle: “İnternet sitelerinde dün sabah bir son dakika haberi vardı; “Kariye Camisi ibadete açıldı”. Ahaber, CnnTürk, Habertürk, Sabah, Cumhuriyet ve Milliyet’ten, Hürriyet’e, hatta T24’ten, Gazete Duvar ve Diken’e kadar tümünde küçük sözcük değişiklikleriyle hemen aynı başlıklar kullanılmıştı.
…
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararı da Kariye Müzesinin yeniden camiye dönüştürülmek üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesine ilişkindi.
Kariye, Erdoğan’ın bu kararına kadar cami olmadığına göre “Kariye Camii ibadete açılıyor” başlıkları yanlıştı. Kariye, camiye dönüştürme işlemi tamamlandıktan sonra önümüzdeki günlerde ibadete açılacak….
Sözcü ve Birgün gazetelerinin dünkü web sayfaları ile bazı haber sitelerindeki “Kariye Müzesi ibadete açılıyor” da yanlıştı. Müze ibadete açılamaz ki.
Doğrusu, Haberler.com’da kullanılan “İstanbul’da bir müze daha cami oldu” başlığıydı. Çünkü Kariye Müzesinin camiye dönüştürüldüğünü duyuruyor; hatta onunla da kalmıyor daha önce de benzer durumdaki Ayasofya Müzesinin camiye dönüştürüldüğünü hatırlatıyordu.
Bugünkü bazı gazeteler bir gün önce internette yapılan yanlışı sürdürdü. Sabah, Akşam ve Milliyet, “Kariye camii ibadete açıldı” başlıklarını kullanırken, Sözcü’nün haberi “Kariye müzesi de ibadete açılıyor” başlığını taşıyordu.
Birgün, Cumhuriyet, Karar, Hürriyet, Yeni Şafak gibi gazetelerin başlıkları ise düzelmişti. Birgün, “Kariye de artık Diyanet’in”, Cumhuriyet, “Kariye de cami oldu”, Karar, “Kariye de artık cami”, Hürriyet, “Ayasofya’dan sonra Kariye de artık cami”, Yeni Şafak, “Kariye de artık cami”, Gazete Pencere “Kariye de cami oldu” başlığı koymuştu habere…”