Arap Basını: “Libya’da Ateşkes, Ankara’nın Planlarını Sekteye Uğratacak”

Önceki gün Libya’da Trablus ve Tobruk hükümetleri arasında gerçekleşen ateşkes, Arap medyasında geniş yer buldu.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde yayımlanan el-Beyan gazetesi, “Trablus’taki UMH ile Tobruk’taki Temsilciler Meclisi ve Libya Ulusal Ordusu (LNA) arasında yapılan ateşkes anlaşması ve Mart ayında yapılacak olan parlamento ve devlet başkanlığı seçimleri TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın planlarını yenilgiye uğratacaktır” yorumunu yaptı.

Gazetede yer alan haberde, “Her iki taraf Sirte ve Cufra’nın silahtan arındırılmış bölgeler olması gerektiğini belirtti ve nihai amacın Libya topraklarında tam egemenliği yeniden tesis etmenin yanında yabancı güçler ve paralı askerlerin ülkeden ayrılması olduğunu dile getirdi” ifadeleri dikkat çekti.

Tunuslu gazeteci Muna Al Mahroqi, El Arap gazetesinde anlaşmanın uygulanmasına ilişkin şüphelerini anlattığı makalesinde, “Libya’daki taraflar arasında imzalanan anlaşmanın detayları hakkındaki anlaşmazlıklar, anlaşmanın uygulanmaması konusunda şüpheler yaratıyor” diye belirtti.

Makalede, “Libya’da her iki taraf arasında petrol gelirleri ile Sirte ve Cufra’nın silahsızlandırılmsına ilişkin görüş ayrılıkları var. Sirte ve Cufra’daki gelişmelerin ateşkese engel olabileceği endişeleri var” dendi.

Libya’da ilan edilen ateşkes sonrası Ankara’nın sessizliği, ateşkesin Sirte ve Cufra’nın UMH kontrolüne geçmeden ilan edilmesinden duyulan rahatsızlık olarak yorumlanmıştı. Nitekim geçtiğimiz ay Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  ateşkesin sağlanması sürecinde bazı koşulların yerine getirilmesi gerektiğini, bunların başında da stratejik önemde olan Sirte ve Cufra’nın Trablus yönetimine devredilmesi geldiğini söylemişti.