Yönetmen Kazım Öz Beraat Etti

Bahoz ve Zer filmlerini yöneten Kazım Öz, Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından  hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmak”  iddiasıyla açılan ve 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istenen davadan, yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti. 

Öz’ün 4 Şubat 2020’de görülen son duruşmasında bir yılı aşkın süren adli kontrol denetimi kaldırılmış ve mahkeme duruşmayı 28 Nisan 2020’ye ertelenmişti. Ancak o tarihte görülmesi gereken duruşması Korona Krizi’nden dolayı 1 Eylül 2020’ye ertelenmişti.

Kazım Öz, 1 Ekim 2019’da katıldığı duruşmadan sonra yargılanmasına dair şunları söylemişti:

“Burada bir dönemin yarattığı politik atmosferin etkisi var. Eleştirel olan, muhalif olan herkesi cezalandırma çabasına dayalı bir dava olduğunu düşünüyorum. Hukuki değil siyasi bir dava sonuçta. Ben bir sinemacıyım. Senaryo yazarken bir anda kendimi savunma hazırlarken buldum. Sayfalarca savunma yazdım. Belki de bu filmi çekmiştim bu süre zarfında.’’

Kazım Öz, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 24 Kasım 2018’de Dersim’in Pertek ilçesinde gözaltına alınmış ve Diyarbakır’a götürülmüştü. İki gün gözaltında tutulan Öz, savcılıktaki ifadesinin ardından ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakılmıştı.

Öz’ün BDP Siyaset Akademisine katılması, Taksim Gezi Parkı Direnişi’ne katılması ve bazı telefon konuşmaları “delil” olarak öne sürülmüştü.