Bakırköy Hapishanesi Ali Kitapcı’ya “Terörist” Dedi, Yargı Suç Görmedi

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’ne posta yoluyla gönderilen Meydan Gazetesi’nin 51. sayısı, hapishane yönetimi tarafından alınmamış, gazetenin bu sayısının alınmamasına gerekçe olarak, gazetede yer alan “Anarşist Bir Demiryolcunun Hikayesi, Bizim Ali” yazısı gösterilmişti. Hapishane yönetimi ilgili kararında Ali Kitapcı anısına çıkarılan ve hayatını anlatan kitabın yazarı ile yapılan söyleşi için “terör örgütü üyesinin hayatından alıntılar yaparak övgüyle bahsedildiği” yorumunu yapmıştı.

Kitabın hapishaneye bu gerekçeyle alınmamasının ardından bir başka hukuksuzluk da konuya ilişkin yapılan suç duyurusu görmezden gelinerek yapıldı. Aile adına Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan Av. Gökhan Soysal’ın bu şikayeti üzerine savcılık ortada bir suç görmediğini ve dava açılmasına gerek olmadığına karar vermişti.

Karara karşı sulh ceza hakimliği nezdinde yapılan itiraz da sonuç vermedi ve sonuç olarak savcılıkla sulh ceza hakimliği el ele vererek Bakırköy Kapalı Kadın Hapishanesi’nin Ali Kitapcı’ya terörist demesini cezasızlıkla sonuçlandırdı. İtirazı reddeden Bakırköy 6. Sulh Ceza Hakimliği kararına gerekçe olarak da yasada geçen genel ifadeleri gösterdi.

Bu suç duyurusuna karşı takibi sürdüreceklerini söyleyen Av. Gökhan Soysal Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak bireysel başvurudan da sonuç gelmemesi durumunda konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını ifade etti.