Ankara’ya Yönelik “Cihatçı Çete Transferi” Suçlamaları Artıyor

Ermenistan-Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ- Artsakh çatışmaları birinci haftasını doldururken, gerilime Azerbaycan lehine dahil olan Ankara’ya yönelik cihatçı çete transferi suçlamaları artıyor.

The Guardian gazetesi, TSK’nin Suriye’nin İdlip bölgesinde desteklediği cihatçı çetelerden, Dağlık Karabağ için “teklif aldığını” belirten kişilerle konuştu.

“Komutanlar ve TC menşeli şirketler için çalıştıklarını söyleyen aracıların savaşçılara üç ila altı aylık kontrat ve ayda 10 bin TL’lik maaş teklif ettiğini” aktaran gazete, yapılacak işin Azerbaycan’daki gözlem noktaları ile petrol ve doğal gaz tesislerini koruma olarak bildirildiğini kaydetti.

The Guardian’a konuşan ve şu anda Dağlık Karabağ’da temas hattında olduğunu ifade eden 23 yaşındaki İdlipli Mustafa Halid takma isimli kişi 18 Eylül’de kaydolduğunu, 23 Eylül’de önce Gaziantep’teki bir askeri üsse naklediklerini ve 24 Eylül’de de İstanbul’dan bir askeri kargo uçağıyla Azerbaycan’a uçtuklarını aktardı. Halid, Suriye’de Ankara tarafından desteklenen “Sultan Murat”, “Süleyman Şah” ve “Hamza Tugayı” çetelerinden oluşturulan bin kişilik bir birliğin parçası olarak “Hawar Kilis sınır kapısından” TC’ye girdiklerini belirtti.

The Guardian haberinde, Mustafa Halid’in söylediklerinin uçakların hareketlerini takip eden Flight Radar internet sitesindeki bilgiler ve yer bildirimli fotoğraf ile gönderilen koordinatlarla uyumlu olduğunu yazdı. Haberde ayrıca Dağlık Karabağ’a gönderilen paralı çetelerin Azerbaycan sınır muhafızlarının giydiği mavi üniformaları giydiği aktarıldı.

Çatışmaların yoğunlaştığı bu hafta boyunca, Ankara’nın cihatçı transfrine yönelik çok sayıda haber çıkmış, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Antep üzerinden Dağlık Karabağ’a Suriye’den 300 çete üyesinin gönderildiğini belirterek Ankara’dan izahat istemiş ve NATO’yu göreve çağırmıştı.

BBC Türkçe’ye konuşan bir başka çete üyesi de bölgedeki cihatçı çetelerin grup sorumlularının Dağlık Karabağ’da Azerbaycan’ın yanında savaşmak üzere gönüllü olmak isteyen kişilerden isim aldığını ve 1000 kişilik bir liste oluşturduğunu söylemişti.

BBC Arapça’ya konuşan bir başka çete üyesi ise, geçen hafta 2 bin dolar karşılığında diğer savaşçılarla birlikte Suriye’nin kuzeyinden Azerbaycan’a gönderildiğini belirtmişti.