Fransa Yine Eylemlerle Ayakta

Fransa’da devletin, kolluk güçlerinin (kask numarası, yaka numarası gibi) kimlik bilgilerinin ve görüntülerinin gizlenmesini amaçlayan iç üvenlik yasasına karı eylemler devam ediyor. Dün gerçekleştirilen eylemlere polis saldırısı sonucu 22 kişi gözaltına alındı.

Paris’te güvenlik yasasına karşı çıkan binlerce kişi sokaklara döküldü. Sendika ve derneklerin çağrısıyla gerçekleştirilen yürüyüşte, 20. bölgedeki Gambetta Caddesi’nde çatışmalar ve polis saldırıları yoğunlaştı. Devlet ve kapitalizm karşıtı slogan atan eylemciler, bir bankada bulunan tüm evrakları ateşe verdi.

Söz konusu yasanın gündeme geldiği geçtiğimiz günlerde yasaya karşı çıkanlar eylemler gerçekleştirmiş, ardından Fransa devleti iç güvenlik yasasını görüşmeyi durdurmuştu. “Fiziksel veya psikolojik bütünlüğüne” zarar vermek niyetiyle ibaresi eklenerek, polisin görev sırasında videoya çekilmesinin cezalandırılmasını öngören yasa önceki gün tekrar görüşülmesi için Meclis’e getirilmişti. Yasa, şiddet uygulayan kolluk güçlerinin devlet tarafından korunmasının yanı sıra, onların görüntülerinin alınmasını engelleme amacı taşıması nedeniyle ayrıca, basın özgürlüğünü de engellemekle eleştiriliyor.