MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı “HDP kapatılmalı” çağrısının ardından, MHP’nin Siyasi Partiler Yasası’na başvurarak, HDP’nin kapatılma sürecinin başlatılacağı belirtiliyor.
Çeşitli defalar HDP’ye yönelik “açılmamak üzere kapısına kilit vurulmalı” şeklinde ifadeler kullanan Bahçeli’nin, Siyasi Partiler Yasası’nın, 100. maddesinin ‘c’ fıkrası uyarınca, “Cumhuriyet Başsavcılığı’na, partinin kapatılması yönünde başvuruda bulunmaya hazırlandığı” öğrenildi.
Bahçeli, daha önce de Kobané iddianamesinin hazırlanması sonrası HDP hakkında Yargıtay’a “kapatılmalı” çağrısında bulunmuş, bu çağrıya “Cumhur İttifakı” ortağı AKP’den somut anlamda olumlu bir tepki gelmemiş, bazı AKP’li isimler parti kapatmanın çözüm olmadığı yönünde açıklamalar yapmıştı.
MHP’nin, HDP’nin kapatılması için dayanak yaptığı Siyasi Partiler Yasası’nın 100. maddesi, siyasi partiler hakkında kimlerin, nasıl dava açabileceğini düzenliyor. Söz konusu maddeye göre, bir siyasi partinin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı resen dava açabildiği gibi Adalet Bakanı’nın talebi üzerine ya da bir siyasi partinin talebi üzerine açılabileceği hükme bağlanıyor. Davanın bir siyasi parti tarafından açılması ise “Bu partinin son milletvekili genel seçimlerine katılmış olması, TBMM’de grubu bulunması, ilk büyük kongresini yapmış olması, partinin merkez karar ve yönetim kurulunun üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu ile dava açılmasının istenmesi yolunda karar alınmış bulunması ve istemin parti adına parti genel başkanı tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına yazılı olarak yapılmış olması gerekir” hükmüne bağlıyor. Buna göre MHP’nin dava açma yeterliliği bulunuyor.