Pompeo’dan “Giderayak” Savaş Provokasyonu Açıklaması

ABD’de, son olarak 6 Ocak Kongre Saldırısı‘nın da boşa çıkmasıyla 20 Ocak’taki devir-teslim gününe dek sayılı günleri olduğu kesinleşen Trump yönetiminin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, cihatçı terör çetesi El Kaide’nin İran’da yeni bir ana üs kurduğunu öne sürdü.

Pompeo’nun, ABD istihbarat örgütlerinin ve Kongre içindeki aksi şüphelere rağmen, İran’ın El Kaide liderlerine sığınak ve gruba destek verdiği iddiasıyla, Trump sonrası restorasyon dönemi yaşaması muhtemel müstakbel Biden yönetimine “sıcağı sıcağına” bir İran gerilimi bırakmayı amaçladığı düşünülüyor. Mike Pompeo’nun adı, 2024’teki başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi adaylar arasında geçiyor.

Washington’daki Ulusal Basın Kulübü’nde bir konuşma yapan Pompeo, Ebu Muhammed El Masri adıyla bilinen El Kaide’nin iki numarası Abdullah Ahmed Abdullah’ın 7 Ağustos 2020’de öldürüldüğünü açıkladı.

New York Times gazetesi, Afrika’daki iki ABD büyükelçiliğinin 1998 yılında bombalanmasına yardımcı olmakla suçlanan El Masri’nin İran’daki İsrailli ajanlar tarafından vurulduğunu öne sürmüştü. İran, topraklarında El Kaide “teröristi” olmadığını söyleyerek haberi yalanlamıştı.