Diyarbakır’da Katledilen Kadın Süryan Büyük için Eylem

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesine bağlı Hantepe köyünde evli olduğu erkek tarafından katledilen Süryan Büyük için Yenişehir ilçesinde bulunan Xezal Parkı’nda basın açıklaması yaptı.

“Cins kırımına karşı yasta değil isyandayız” pankartının açıldığı açıklamada konuşan Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, “Etkin soruşturmalar yürütün, caydırıcı cezalarla kadına şiddetin insan hakkı ihlali olduğunu kamuoyunda yaygınlaştırın” dedi.

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, Mehmet Büyük’ün Süryan Büyük’ü öldürdüğünü, kız kardeşi Fatma’yı, 18 yaşındaki oğlu Azad’ı ve kendi yeğenini de yaraladığını kaydetti. Yaralı kurtulan Fatma’nın şu anda yoğun bakım ünitesine bağlı olduğunu ve yaşam mücadelesi verdiğini aktaran Kaya, eylemin faili Mehmet Büyük’ün ise kaçtığını ve hala yakalanmadığını kaydetti. Kendilerine “Hayatta kalanlar” dediklerini ifade eden Kaya, “Çünkü artık biliyoruz ki hepimiz karşı karşıya olduğumuz, sistematik olarak gerçekleşen kadın kırımı karşısında potansiyel olarak ölümle karşı karşıyayız” diye belirtti.

Süryan Büyük’ün sistematik bir şekilde şiddete uğradığına dikkati çeken Kaya, Büyük’ün hikayesini şu şekilde anlattı:

“On yıl boyunca eşi Mehmet büyük tarafından şiddete maruz bırakılmış bir kadın. Komşular, köylüler, akrabalar, köyün muhtarı, köyün imamı en önemlisi Jandarma dahi bunu bilmesine ve izlemesine rağmen müdahale edilmemiş olması bugünkü katliamın nedenidir. Süryan tam 6 kere Jandarmaya başvurmasına rağmen hiçbir önlem alınmadan evine geri gönderilmiş bir kadın. Defalarca evden ayrılmasına rağmen her defasında şiddet faili katil Mehmet Büyük’e geri gönderilmiş bir kadın. Öldürülmemek için evinin ahırına saklanmış, katledilmeden önce son kez iki çocuğuyla beraber sığınma evine başvurmuş fakat araya giren ve kendini barış elçisi sanan taraflarca evine geri gönderilen bir kadın.”

Katilin sadece Mehmet Büyük olmadığına vurgu yapan Kaya, “Süryan’ı korumayan, her defasında şiddet failine geri gönderen, sadece izleyen tüm yetkililer ve herkestir. Muhtar, İmam, Jandarma hiç biriniz barış elçisi değilsiniz. Aylardır haykırıyoruz, çalışmalar, kampanyalar yapıyoruz; İstanbul Sözleşmesini ve 6284 sayılı yasayı uygulayın, uygulatın! Kadına karşı şiddeti önleyici mekanizmaları harekete geçirin. Şiddet karşısında destek alınabilecek acil durum hatlarını etkin ve aktif bir hale getirerek yaygınlaştırın” ifadelerini kullandı.