Mahmur Halkı Büyük Bir Tehdit Altında

KDP’nin bir buçuk yıldır ambargoda tuttuğu Mahmur Kampı’nın dört tarafı abluka altına alındı. Kampın Diplomasi Komitesi Sözcüsü Leyla Arzu Îlhan, kampın büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nin Hewlêr’e yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunan Musul kentine bağlı Mahmur Kampı 1 yıl 6 aydır ambargo altında. Kampta, Şırnak ve Hakkari köylerinden göç edenler yaşıyor. 1990’lı yıllarda sınırda yaşayan binlerce köylü, savaş gerekçesiyle evleri yakılıp yıkıldıktan sonra Federe Kürdistan Bölgesi’ne geçmek zorunda kaldı.

Buraya göç eden savaş mağduru köylüler, Ninova, Zelê, Bihêrê, Seranîş, Besivê, Etrûş ve Navdar (Nehdarê) bölgelerinde kendi imkanlarıyla kurdukları kamplarda yaşadı. Bu kamplarda da Türkiye, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Irak hükümetinin baskıları bitmedi. Irak hükümeti ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkileri uluslararası güçlerin baskısıyla Kürtleri bölgeden çıkarmak isterken, Hewlêr yetkilileri de göç edenlere Federe Kürdistan topraklarında yer vermedi.

Son çare olarak 36’ncı paralelin üzerinde bulunan ve Saddam Hüseyin denetimindeki Mahmur Kampı’na yerleştiler. Mahmur, Federe Kürdistan bölgesine göç etmek zorunda kalan insanların 8’inci kampı oldu. 1998 yılında kurulan ve BM’nin himayesinde olan kampta çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan 12 bin siyasi mülteci yaşıyor. Kamp kurulduğu günden beri T.C.’nin saldırılarının hedefi oldu.

KAYNAK: Mezopotamya Ajansı (MA)