Devlet iktidarının “yerli ve milli” olduğunu iddia ederek propagandasını yaptığı Altay tankı için yeni iddialar gündemde. Silahlanma teknolojileri üzerine yayın yapan ABD merkezli Defense News, tankın üreticisi olan şirket BMC’nin, Altay’ın motor ve güç aktarımı sisteminin tedariki için Almanya’nın uyguladığı ambargo nedeniyle Güney Koreli iki şirketle anlaştığını belirtti.
Almanya TC’ye, TSK’nin cihatçı çeteleri yedeğine alarak 2019 Ekim ayında gerçekleştirdiği Rojava’ya yönelik saldırı nedeniyle ambargo uyguluyor. “Barış Pınarı” adı altındaki askeri hareketliğin ardından Berlin Ankara’ya deniz kuvvetleri tarafından kullanılan araç ve teçhizat haricinde hiçbir silahın satışına onay verilmeyeceğini duyurmuştu.
Defense News’da yer alan habere göre, Almanya’nın uyguladığı ambargonun “etrafından dolaşabilmek” için Güney Koreli şirketlerin Altay tankının güç aksamında yer alan bazı parçaları modifiye ederek, “Alman olmaktan çıkarması” da öngörülüyor.
Altay tankının üretimine ve kullanımına dair, 2018’de dönemin Savunma Bakanı Nurettin Canikli “Milli Tank Altay’ın motorunun da yerli olmasını planladık. Tank seri üretimine 2019 sonu 2020 başında başlayacağız” şeklinde ifadeler sarf etmişti.
Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir de Kasım 2018’de projeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda benzer ifadeler kullanmıştı.
Ekonomist yazar Mustafa Sönmez ise, Altay tankı projesiyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı yorumda “İşin özü şu: Tank projesi tam bir fiyasko. Koç yerine yandaş BMC’ye iş verilmeye kalkılmış ama BMC ,ehil olmadığı için 2 yıldır çivi bile çakılmamış, Erdoğan fiyaskoyu tabi ki itiraf edemiyor” ifadelerini kullanmıştı.