Lirada Değer Kaybı Sürüyor: ABD Doları Güne Yükselişle Başladı

TC para birimi liranın ABD doları ve euro karşısında uzun zamandır süren değer kaybı, geçtiğimiz aylada Merkez Bankası Başkanı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda yapılan “görev değişiklikleri ile geçici olarak durmuştu. Ancak geçtiğimiz Cuma gecesi Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınması sonrası lira, dün gece Asya piyasalarının açılması ile ABD doları karşısında 8.40 seviyesini gördü. Ağbal, son Para Politikası Kurulu toplantısında faiz artırımı kararı vermişti. Ağbal’ın yerine bu göreve getirilen Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, aynı zamanda iktidarın medya organlarından Yeni Şafak’ta ekonomi yazıları yazıyor. Kavcıoğlu’nun, Erdoğan’ın ekonomiye dair savunduğu “faiz sebep, enflasyon sonuç” tezini paylaştığı yorumlanıyor.

Gece saatlerinde doların 8.40’ları görmesi sonrası, bankalarda alış-satış yapılabilmesinin önüne geçmek için bankalardaki işlemler geçici süreliğine durduruldu. Sabah saatlerinde ABD doları 7.80 seviyesine indi. Dolar saat 09.45 itibarıyla 7.90 seviyesinden işlem görüyor.

Naci Ağbal’ın görevden alınması sonrası artan dolar kuruna dair, Financial Times (FT) bir analiz yayınladı. “Erdoğan, Merkez Bankası başkanını görevden aldıktan sonra Türk lirası düştü” başlıklı haberde “Merkez Bankası başkanını görevden alarak Erdoğan özüne döndü” yorumu dikkat çekti. FT, “şok karar” olarak tanımladığı bu adımın, genel olarak “piyasa dostu” bir ekonomist olarak görülen Ağbal’ın atanmasını Merkez Bankası’nın bağımsızlığını güçlendirecek bir hamle olduğunu düşünen yatırımcıları rahatsız ettiği yorumunu yaptı.

Wall Street Journal (WSJ) ise, Merkez Bankası’nın yeni başkanı Kavcıoğlu’nun Yeni Şafak’taki köşesinde, Ağbal’ın faiz artırımını eleştirdiğini belirterek, bu durumun yatırım çevrelerinde Ağbal dönemi politikaların tersine çevrileceği kaygılarını tetiklediğini aktardı. WSJ haberinde, ” Ağbal’ın görevden alınması yatırımcılar ve ekonomistler tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Merkez Bankası son olarak 18 Mart’ta faizi yüzde 17’den yüzde 19’a yükseltti ve lira değer kazandı. Bu faiz artırımı, Ağbal ile Erdoğan’ın arasının açılmasına neden oldu.” görüşlerine yer verildi.

Ağbal’ın görevden alınmasını, “en az Brexit kadar kötü” olarak yorumlayan Guardian haberinde de, “Erdoğan, geleneksel ekonomi politikalarına karşı çıkıyor ve bugüne kadar defalarca çift hanelere ulaşan enflasyonla mücadele için faiz artırımlarına gidilmesine karşı olduğunu söyledi. Son iki yıl içerisinde üç Merkez Bankası başkanını görevden aldı” denildi.