Macron’dan Ankara’ya “Seçimlere Karışma” Uyarısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Ankara’yı gelecek yıl Fransa’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale girişimleri konusunda uyardı. France 5 televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Macron, bu yönde “açık tehditler” bulunduğunu söyledi.

Seçimlere müdahalenin “kamuoyuna oynamak” biçiminde olacağını ifade eden Macron geçen yıl AKP-MHP yanlısı medyanın kendisi ve Fransa hakkında “yalanlar” yaydığını söyledi. “Geçen sonbaharda çok açık bir biçimde bir yalanlar siyaseti vardı” diyen Macron’un “Devlet yalanları, devlet tarafından kontrol edilen medyanın, Katar kontrolündeki belli büyük kanalların yaydığı yalanlar” ifadeleri dikkat çekti.

Fransa’da Samuel Paty adlı bir öğretmen ifade özgürlüğünü anlatmak amacıyla derste Charlie Hebdo’nun Muhammed Peygamber karikatürlerini gösterdiği gerekçesiyle cihatçı bir öğrencisi tarafından 16 Ekim 2020 tarihinde katledilmişti.

Bu olay sonrası Macron, “radikal İslam ile” mücadele edeceklerini açıklamış, bu çerçevede Fransa’da, aralarında AKP güdümündeki Diyanet Türk- İslam Birliği (DİTİB) etkisi altında bulunan camilerin de gerekirse kapatılabileceğini söylemişti. Erdoğan Ekim 2020’de Kayseri’de yaptığı bir konuşmada Macron’a yönelik “Bu Macron denilen zatın Müslümanlarla derdi nedir? Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç özgürlüğünden anlamayan ve kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir? Öncelikle bir akli noktada kontrol” şeklinde ifadeler kullanmıştı.

Bu süreçte Ankara-Paris ilişkileri gerilmiş, Fransız mallarına yönelik -sembolik bir etki bile yaratmayan- “boykot” yapılmıştı. Erdoğan’ın yine aynı günlerde “İkide bir Erdoğan ile uğraşıyorsun. Erdoğan ile uğraşmak sana bir şey kazandırmaz. Seçimlerde akıbetini göreceğiz. Fransa’ya bir şey kazandıramadı ki kendisine bir şey kazandırsın” sözleri üzerine Fransa’nın Ankara Büyükelçisi istişarelerde bulunmak üzere Paris’e çağrılmıştı.

Fransa seçimlerine dair “.. Temennim odur ki bir an önce Macron belasından Fransa kurtulsun…”  şeklinde ifadeler de sarf eden Erdoğan, bu ayın başlarında bir video konferansta görüştüğü Macron’a “İki güçlü NATO müttefiki olarak Avrupa’dan Kafkaslara, Orta Doğu’ya ve Afrika’ya uzanan geniş coğrafyada güvenlik, istikrar ve barış çabalarına önemli katkılar sağlayabiliriz. Fransa ile işbirliği “çok ciddi potansiyel taşıyor.” diye konuşmuştu.