Financial Times: “Daha Sistematik Bir Kriz Gelebilir”

Naci Ağbal’ın Merkez Bankası’nın başından alınarak, yerine iktidar güdümündeki propaganda bülteni Yeni Şafak’ta ekonomi yazarlığı yapan Şahap Kavcıoğlu’nun getirilmesi sonrası TC ekonomisi üzerindeki soru işaretleri artıyor. Ekonomiye dair olası gelişmelerle ilgili, uluslararası finans yorumcusu ve ekonomist Timothy Ash Financial Times’ta (FT) bir analiz kaleme aldı.

Timothy Ash, brüt rezervlerin daha da düşürülmesi durumunda bugünkünden daha sistematik bir krizin yaşanabileceğine dikkat çekti. Timothy Ash, “Gerçek şu ki, Ağbal politikalarının hiçbir alternatifi yok. Merkez Bankasındaki, Şahap Kavcıoğlu liderliğindeki yeni yönetim, kur müdahalesi ile lirayı belirli bir çizgide tutmaya çalışırken, piyasalar bu tepkinin çeşitli sınırlamalarla karşı karşıya olduğunu biliyor” ifadelerini kullandı.

Rezerv uyarısında bulunan Ash, rezervlerin daha da düşmesi durumunda yeni bir krize girilebileceğine dikkat çekti. FT’deki Ash analizinde “…Türkiye, 250 milyar dolar aralığında bir brüt dış finansman gereksinimi ile karşı karşıyadır. Vadesi dolan dış borç ile kısa vadeli borcunu ödemesi ve 12 aylık cari açığını kapatması için ihtiyacı olan tutar budur. Erdoğan uzun zamandır IMF’ye başvurmayı reddediyor, ancak ondan, ‘asla, asla dememeyi öğrendik.” görüşlerine yer verildi.

.